Почетна > Свет
Свет

Боцан Харченко: Запад има ревизионистички приступ према историји

Циљ резолуције о борби против величања нацизма и неонацизма, коју је недавно на предлог Русије усвојио Трећи комитет Генералне скупштине Уједињених нација, јесте да усмери земље ка заједничком супротстављању ширењу опасних идеја о супериорности једних нација над другима, навео је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан Харченко.
Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Он је у ауторском тексту за данашње „Вечерње новости“ написао да су такве идеје, између осталог, довеле до катастрофе Другог светског рата и да је циљ резолуције и да сачува успомену на грандиозну победу земаља антихитлеровске коалиције над окрутним непријатељем, која је спасла народе Европе и целог света од истребљења и ропства.

Боцан Харченко истиче да је приликом разматрања руске иницијативе откривен прави однос држава према најважнијим задацима.

„Огромна већина земаља чланица светске организације – укључујући и Србију – традиционално подржава нацрт. Државе тзв. колективног Запада, које су у мањини, 2022. и 2023. године иступају против, настављајући са ревизијом резултата Другог светског рата, који су утврђени у Повељи УН, Повељи и пресуди Нирнбершког трибунала, као и пресуди Међународног војног суда за Далеки исток“, наводи он.

Истиче да значајну забринутост изазива негативан став некадашњих престоница Осовине – Берлина, Рима и Токија, који, према његовим речлима, доводи у сумњу искреност њихових изјава о томе да су свесни своје кривице за отпочињање најкрвавијег сукоба у историји човечанства.

Износи уверење да се у Србији руска осећања о овој теми разумеју и деле и наводи да је српски народ на својим раменима понео терет Другог светског рата, по цену огромних жртава и губитака.

„Желимо да уверимо српску јавност да овакви ревизионистички приступи Запада неће остати без адекватног одговора. Као стална чланица Савета безбедности, свесна своје посебне улоге у одржавању међународног мира и безбедности, Русија ће узети у обзир резултате гласања о резолуцији о борби против глорификације нацизма приликом разматрања кандидатуре за нове чланове Савета безбедности Уједињених нација, у контексту расправа о његовом проширењу“, указује Боцан Харченко.

Velika Britanija bila uzdržana u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog izostanka osude Hamasovih zločina

Преузмите андроид апликацију.