Почетна > Бизнис
Бизнис

Блумберг: Руска привреда напредује упркос санкцијама

Ратна економија Русије опоравља се и бележи успон упркос санкцијама. Руски БДП повећан је у другом кварталу за 4,9 одсто, што је знатно више од предвиђања економиста. Осим тога Русија се суочава и са све већим недостатком радне снаге услед војног ангажовања, пише амерички „Блумберг”.
Фото: Unsplash/jccards

Руска привреда бележи већ четири квартала раст већи од планираног што ће јој омогућити да већ наредне године достигне ниво од пре рата у Украјини. То говори да су Руси успели да прилагоде своју економију новим условима пословања под санкцијама Запада.

„Руска економија се прилагодила актуелним изазовима и показује прилично стабилан раст. Овај раст је захваљујући ранијим одлукама и ажурним акцијама владе, заснован на домаћој тражњи у координацији са Централном банком Русије“, изјавио је руски премијер Михаил Мишустин, преноси Тасс.

„Према резултатима прве половине године, достигли смо позитивне вредности за све кључне показатеље. Домаћи БДА, према подацима Министарства за економски развој, у првом полугодишту повећан за 1,5 одсто, а у другом кварталу ове године већи је за 4,6 одсто“, каже Мишустин.

Мишустин је додао да да је динамика индустријске производње била још активнија, а да су главни допринос дале прерађивачке индустрије, где је раст премашио шест одсто.

„Ако узмемо јун посебно, ова цифра је достигла 13 одсто на годишњем нивоу“, рекао је руски премијер, напомињујући да ће Москва наставити да спроводи мере које имају за циљ раст запослености, повећање ефикасности привреде и инвестиционе активности.

Према речима руског премијера позитивни трендови у привреди утичу и на повољнију буџетску ситуацију у држави. По његовим речима за седам месеци ненафтни и гасни приходи порасли су за око 20 одсто, а већ у јулу за више од трећине.

Japan i SAD zajednički razvijaju sistem PVO protiv hipersoničnih raketa

Преузмите андроид апликацију.