Почетна > Свет
Свет

Блумберг: Кина неће лако уверити свет у своју неутралност у рату у Украјини

Годину дана након што је прогласила неограничено партнерство са Русијом, Кина настоји да увери свет да је неутралан актер који може помоћи да се оконча рат у Украјини, пренео је данас Блумберг.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ng Han Guan

У анализи агенција наводи да би кинески државни саветник Ванг Ји требало да посети Москву у наредним данима након што је изнео нови мировни предлог за окончање сукоба који је покренуо руски председник Владимир Путин.

САД су одбациле напоре Пекинга, а амерички државни секретар Антони Блинкен оптужио је Кину да потајно одмерава да ли да Русији пошаље оружје, уз напомену да “још нису прешли ту границу“.

Блумберг наводи да током јучерашњег “вербалног спаринга“ током састанка на безбедносном форуму у Немачкој, Ванг и Блинкен нису успели да се договоре о много тога, што показује да су проблеми између највећих светских економија много дубљи од наводно шпијунског балона који је уздрмао односе овог месеца, па тако сада рат у Украјини постаје кључно питање за обе стране у обликовању глобалних наратива.

Виши сарадник на Рајаратам школи међународних студија и коаутор књиге о кинеској спољној политици Рафаело Пантуч, навео је да “не сумња у жељу Пекинга да буде мира“, али да истовремено предлог делује невероватно.

“Да би била кредибилна Кина биморала да се посматра као независни актер, али је ипак јасно изабрала страну у овом сукобу“, оценио је Пантучи.
Кинески председник Си Ђинпинг тек треба да разговара са украјинским председником Володимиром Зеленским први пут након руске инвазије упркос томе што је од тада разговарао са Путином четири пута, а Пекинг је у више наврата бранио неке од разлога Русије за улазак у рат, најпре због одупирања ширењу НАТО, а све време инсистирајући да не подржава саму инвазију.

У последњих неколико месеци трошкови Пекинга су повећани, а поред тога што Кину види као кривца за краткорочну штету по глобалну економију, САД и ЕУ ту земљу све више виде као стратешког конкурента који мора бити одвраћен од амбиције да преузме контролу над Тајваномнаводи Блумберг.

Иако Кина није објавила детаље мировног плана, Ванг је рекао да ће предлог садржати позиве на поштовање територијалног интегритета, заштиту нуклеарних објеката и противљење употреби биохемијског оружја, што је одмах наишло на одређени скептицизам на терену, а немачка министарка спољних послова Аналена Бербок оценила је да повлачење руских трупа из Украјине мора бити услов било каквог мировног споразума.

Блинкен посетио Ердогана у Анкари, САД настављају да помажу Турској

Преузмите андроид апликацију.