Почетна > Културна сцена
Културна сцена Нови Сад

„БЛИСКИ!“ сусрет са музиком од 23. до 26. новембра у Градској концертној дворани

Под кровом Градске концертне дворане четрнаест уметника одржаће пет концерата на којима ће сви посетиоци имати прилику да чују најлепша и најзахтевнија дела класичног ререпортоара у оквиру „Блиско!“ Фестивала камерне музике.
Фото: Unsplash/Brenda Geisse

„Блиско!“ – јер је створен у духу интимног и непосредног музичког стваралаштва – али и високе енергије, комуникације и Блиског! сусрета са извођачима на сцени. Публика ће моћи изблиза да види како настаје музика управо у интимном простору каква и јесте Градска концертна дворана, познатија као Сала.

Фестивал је окупио еминтетна имена који долазе из свих крајева света, а који ће током четири дана програма публици представити своје музичко пријатељство, на челу са виолинистом Стефаном Миленковић, уједно и програмским директором Градске концертне дворане.

„Камерна музика је заиста темељ јер представља могућност уметника да свира, слуша и води конверзацију са својим колегама на сцени. Мени је посебно задовољство јер то није само музика, већ и дружење. Сваки фестивал је прилика за нас који на неки начин чезнемо за рутином да се дружимо, да имамо пробе заједно, да идемо на оброке заједно – све то ствара пријатељство које траје читав живот“, истиче Миленковић.

У оквиру пет концерата, публика ће, осим Стефана Миленковића, на сцени имати прилику да чује Огњена Поповића (кларинет), Радована Влатковића (хорна), Дмитрија Коузова (виолончело), Лидију Бизјак (клавир), Јожефа Бисака (виола), Роберта Лакотоша (виолина), Гаја Бен-Зионија (виола), Ђузепеа Албанезеа (клавир), Валентину Данелеон (виолина), Марка Милетића (виолончело), Марка Хатлака (хармоника), Софију Главичић (виолина) и Оливеру Митровић (виолина).

„Фестивал који се бави искључиво камерном музиком је изузетно битан за наше друштво, јер се та дисциплина већ деценијама уназад не негује довољно. Школовање је базирано на стварању великих солиста па уметници нису навикли да свирају једни с другима. Ова иницијатива је добра и пружа могућност да деца и студенти који започињу своју каријеру чују дела која никад до сада нису извођена на нашим просторима, те ће на овом фестивалу имати српску премијеру“, објашњава Лидија Бизјак, професорка клавира на Конзерваторијуму у Паризу.

Последњег дана, 26. новембра на програму су два концерта, а један од њих је посвећен Европској престоници културе, односно сарадњи Новог Сада и Нове Горице као будућег представника Европске културе.

За комплетан програм свих пет концерата посетите www.stefanmilenkovich.com или www.sala.rs, а улазнице за овај мултимедијални наступ већ су у продаји и могу се набавити на свим продајним местима Gigstix-a, као и на самом догађају.

Stiže deveto izdanje festivala „Dobro došli na Naselje” 25. i 26. novembra

Преузмите андроид апликацију.