Почетна > Свет
Свет

Блинкен у ненајављеној посети Украјини

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутовао је данас у ненајављену посету Кијеву и сусрео се са високим украјинским званичницима, међу којима је и министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба.
Фото: Wikimedia Commons

Пре него што се сусрео са Кулебом, Блинкен је посетио америчку амбасаду и дечју болницу, где се, како наводи АП, сусрео са децом која су повређена током руског гранатирања.

Блинкен је рекао родитељима да „дух њихове деце шаље веома јаку поруку целом свету“.

Он је, касније, приликом сусрета са украјинским званичима рекао да САД шаљу помоћ од две милијарде долара Украјини и 18 земаља, међу којима има и НАТО чланица и регионалних безбедносних партнера, који су „потенцијално у опасности од будуће руске агресије“, додаје АП.

Стејт департмент је навео да се ради о Албанији, БиХ, Хрватској, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији, „Косову“, Бугарској, Чешкој, Естонији, Грузији, Грчкој, Летонији, Литванији, Молдавији, Пољској, Румунији, Словачкој.

Додаје се да ће новац помоћи „тим земљама око одвраћања и за непосредне претње њиховом суверенитету и територијалном интегритету“, тако што ће се појачати њихова војна снага, а истовремено ће моћи да се супротставе „руском утицају и агресији.“

„Ова помоћ демонстрира још једном нашу недвосмислену подршку будућности Украјине као демократске, суверене и независне државе. Истовремено, ово је подршка безбедности наших савезника и партнера широм региона“, истиче Стејт департмент.

Erdogan: Žitarice iz Ukrajine idu u bogate, a ne siromašne zemlje

Преузмите андроид апликацију.