Почетна > Свет
Свет

Блинкен: Руски рат против Украјине претња светском поретку

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је циљ председника Русије Владимира Путина је да избрише идентитет Украјине као независне, суверене нације и апсорбује га у Русију.
блинкен
Фото: Танјуг/AP/Jonathan Ernst

“Овај рат је напад не само на Украјину, већ  и на међународни поредак заснован на правилима који настоји да одбрани међународни мир и стабилност и да подржи, према Повељи Уједињених нација, „једнака права мушкараца и жена и великих и малих народа“, истакао је Блинкен на виртуелној панел сесији на тему „Праведан и трајни мир у Украјини“, уочи сутрашњег отварања другог Самита за демократију.

Он је подсетио да жртве руске агресије нису само Украјинци већ људи широм света, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

“Да би мир био праведан, он мора подржавати принципе у срцу Повеље УН – суверенитет, територијални интегритет, независност. А да би мир био трајан, мора да обезбеди да Русија не може да се одмори и оспособи своје трупе, а затим да поново покрене рат у времену које је за њу повољније”, поручио је амерички државни секретар и додао да није реч само о будућности Украјине, већ и о будућности међународног поретка.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба изјавио је да

Русија има за циљ да уништи светски поредак заснован на међународном праву и Повељи УН.

“Украјински народ ће прихватити мир само ако гарантује потпуни прекид руске агресије, потпуно повлачење руских трупа са украјинске територије и обнављање територијалног интегритета наше државе у међународно признатим границама,” поручио је украјински министар, напомињући да је тај мировни план признат и одобрен и у Генералној скупштини Уједињених нација.

Како је додао, Русија прибегава нуклеарним уценама и претњама, као и претњама по еколошку и енергетску стабилност и безбедност хране, а агресију прате гнусни злочини, при чему се верује да је у Мариупољу убијено више десетина хиљада цивила.

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани истакао је да је Италија је снажно ангажована у подршци Украјини, али и на заустављању руског утицаја на Западном Балкану и у Африци.

Министар спољних послова Израела Ели Коен истакао је да је рат у Украјини изазов стабилности и светском поретку, али да не треба занемарити опасности као што је иранска умешаност у рат.

Шефица дипломатије Француске Катрин Колона позвала је Европски савет да ради на јачању заштите деце у Украјини.

Bela kuća: Severna Koreja ne želi da razgovara o nuklearnom naoružanju

Преузмите андроид апликацију.