Почетна > Свет
Свет

Блинкен: Рекордан број хуманитараца убијен у Гази, Израел мора да заштити цивиле

Амерички државни секретар Антони Блинкен упозорио је данас да је рекордно велики број хуманитарних радника убијен у рату који се води у Појасу Газе и поручио да „Израелци морају учинити више да заштите животе недужних цивила“, било да су Палестинци или страни хуманитарни радници.
FOTO: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP

„Цивили морају бити заштићени. Не би требало да имамо ситуацију у којој су људи који једноставно покушавају да помогну ближњима и сами у великој опасности“, изјавио је Блинкен у Паризу, на конференцији за медије са француским министром спољних послова Стефаном Сежурнеом, поводом израелског напада на конвој Централне светске кухиње (ЊЦК) у којем је убијено седам хуманитарних радника, преноси Ројтерс.

Он је рекао да су САД директно позвале Израел да покрене „брзу, темељну, непристрасну истрагу како би се разумело шта се тачно догодило“ и поручио да Израелци морају учинити више да заштите животе недужних цивила, било да је реч о Палестинцима или о страним хуманитарним радницима.

Према речима америчког државног секретара и САД и Француска се слажу око потребе да се дође до што бржег прекида ватре, да се омогући ослобађање талаца и редовне и веће испоруке хуманитарне помоћи оценивши да тренутне количине хуманитарне помоћи која стиже до житеља Појаса Газе „једноставно речено, нису довољне“.

Bajden i Si razgovarali telefonom

 

Преузмите андроид апликацију.