Почетна > Свет
Свет

Блинкен: Председник Путин је започео рат и има моћ да га оконча

Државни секретар САД Ентони Блинкен саопштио је данас да је руска инвазија на Украјину убила на десетина хиљада људи и повредила на милионе.
Фото: Танјуг/AP/Carolyn Kaster

Он је на прву годишњицу почетка рата навео да је “одлука председника Путина растурила породице, протерала милионе из њихових заједница, уништила домове, школе, болнице и другу цивилну инфраструктуру, погоршала глобалну кризу са храном, дестабилизовала енергетска тржишта и поткопала међународни мир и безбедност“, и додао да је рат уништио међународну репутацију Русије, оставио Русију ослабљеном и изолованом, и десетковао њену економију.

“Рат је покушај да се Украјини одузме део њене територије и осујети њен независтан и демократски пут“, оценио је Блинкен.

Он је цитирао речи америчког председника Џозефа Бајдена који је на говору у Варшави раније ове седмице рекао да, након годину дана, “Кијев и Украјина стоје. Борба Украјине и одлучност и отпорност њених људи појавили су се као инспирација за свет, и показали да се неће плашити“.

Блинкен је путем званичног саопштења навео да САД чврсто стоје уз Украјину која се брани и да ће тако наставити све док се не учврсти суверенитет Украјине.

“Председник Путин је започео овај илегални рат и има моћ да га оконча“, закључио је државни секретар САД.

EU i Brisel obeležavaju godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu

Преузмите андроид апликацију.