Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бизарне родитељске методе кроз време! „Не грлите и не љубите своју децу“

Лоше држање сматрало се знаком моралне покварености, па су родитељи терали децу да стоје право.
Фото: Unsplash/Ricardo Maruri

Веровали или не, и најчуднији облици родитељског васпитавања деце некад су били опште прихваћени да се заправо чинило да је реч о потпуно нормалним стварима.

Доносимо вам неколико стилова родитељства који су у прошлом веку били опћеприхваћени, а данас би били потпуни промашај.

Избегавање показивања љубави и нежности према детету

John Watson био је први амерички стручњак за родитељство. Објављивао је врло популарне чланке о развоју деце током 1920-их година. У својој књизи Psychological Care of the Infant and Child, Watson пише:

– „Нека ваше понашање према детету увек буде објективно и љубазно, али чврсто. Никада их не грлите и не љубите, никада им не допустите да вам седе у крилу. Ако морате, пољубите их у чело кад вам пожеле лаку ноћ. Рукујте се с њима ујутро. Помилујте их по глави ако су добро обавили тежак задатак“.

Фото: Unsplash/Chris Curry
Инсистирање на правилном држању

Родитељи и стручњаци 20-их година прошлог века су претеривали у подстицању доброг држања детета. Лоше држање сматрало се знаком моралне покварености, па су родитељи терали децу да стоје право.

Бранили су играње неких игара, уписивали децу на курсеве држања и стављали им протезе које су истезале леђа. Држање се некада давно чак узимало у обзир и приликом уписа на колеџ.

Кавези за бебе

Године 1922. Emma Read поднела је пријаву за патент за „преносни кавез за бебе“. У то време свеж ваздух се сматрао кључним за здравље деце – што је можда и разумљиво с обзиром на учесталост туберкулозе – а кавези за бебе дизајнирани су тако да су градска деца могла бити на свежем ваздуху до миле воље, затворена у кавезу.

Фото: PrtSc/Instagram/historyphotographed

Кавези су постали прилично популарни, посебно у Лондону, али тренд није трајао дуго. Почео је Други светски рат и пораст броја аутомобила који су загађивали ваздух, тако да је пракса убрзо изумрла.

Навикавање на ношу одмах по рођењу

Била је то мода 1930-их година. Давне 1932. године америчка влада објавила је здравствену књижицу за негу одојчади, која је саветовала мајкама да почну с увежбавањем седења детета на ноши само неколико дана након рођења. Срећом, изум једнократних пелена све је олакшао.

Одбацивање заштите и сигурности

Старији људи воле да причају о томе како их је то што су расли 60-их и 70-их година очеличило. Хвале се како је било забавно возити бицикл без кациге, или се спуштати низ снежну планину на дасци, али то уопште није било забавно.

Огроман број деце повредио се управо возећи бицикл, или спуштајући се низ падину. Ношење кацига и сигурносних појасева тако је једноставно, а у великој мери смањује ризик од тешких траума.

Мали генијалци
Фото: Unsplash/drz

Током 90-их година завладало је веровање да је довољно дете ставити пред едукативне емисије на ТВ-у, па да се развија његова интелигенције.

У међувремену се показало да то, не само да не развија интелигенцију детета, него води и томе да се поремети развој језика код детета. Због тога су стручњаци данас става да дете млађе од 2 године не би смело гледати у екран.

Хеликоптер родитељи

То су родитељи модерног доба којима је нормално да се уплићу у баш све аспекте дететовог живота, чиме спречавају учење самосталности. За децу хеликоптер родитеља специфично је да имају више емоционалних проблема у односу на друге вршњаке.

Šta sa decom preko raspusta?

Преузмите андроид апликацију.