Почетна > Свет
Свет

Бивши командант „Вагнера“ тражи азил у Норвешкој након што је дезертирао

Бивши командант руске паравојне организације „Вагнер“ Андреј Медведев, који се борио у Украјини, саопштио је да је побегао у Норвешку и да тражи азил након што је дезертирао због страха за свој живот.
Фото: Танјуг/AP Photo

Медведев, који се придружио „Вагнеру“ 6. јула прошле године на основу четворомесечног уговора, рекао је у видео снимку који је објавио Гулагу.нет да је прешао границу са Норвешком и да га је привела норвешка полиција, преноси Ројтерс.

Медведев је служио у руској војсци и био је у затвору пре него што се придружио „Вагнеру“, а истакао је да је побегао из те групе након што је био сведок убиства заробљених дезертера из „Вагнера“.

„Бојим се да ћу умрети у мукама“, рекао је Медведев оснивачу групе за људска права Гулагу.нет Владимиру Осечкину који је навео да је помогао Медведеву да напусти Русију.

Медведев је рекао да говори из Осла и да је прешао границу пењући се преко бодљикаве жице, избегавајући граничну патролу са псима.

Према његовим речима губици су били веома велики након што је „Вагнер“ почео да шаље велики број затвореника на фронт у другој половини 2022.

Са друге стране, оснивач „Вагнера“ Јевгениј Пригожин рекао је да Медведев био у норвешкој јединици те групе и да је „малтретирао затворенике“.

„Будите опрезни, он је веома опасан“, рекао је Пригожин, а саопштио је његов портпарол.

Шојгу извршио инспекцију групе снага Исток ангажоване у Украјини

Преузмите андроид апликацију.