Почетна > Бизнис
Бизнис

Биткоин могули ове године изгубили 116 милијарди долара

У јануару 2022. Сам Банкман-Фрид је био на врхунцу славе. Његов FТX са седиштем на Бахамима тада је прикупио 400 милиона долара од истакнутих капиталиста.
Фото: Pexels/David McBee

Неколико недеља касније, када је Форбс објавио своју годишњу листу светских милијардера, СБФ је био друга најбогатија особа на криптосвету, са процењеним богатством од 24 милијарде долара.

Сада је Банкман-Фрид шворц и чека суђење. Пре него што је ухапшен на Бахамима, СБФ је за неколико медија рекао да му је банковни рачун смањен на 100.000 долара и да „није сигуран“ како ће да плати своје адвокате.

Гери Ванг, други суоснивач FTX-а и бивши главни технолошки директор компаније – који је склопио споразум о признању кривице са Комисијом за хартије од вредности и берзе – такође је доживео губитке богатства које се некада процењивало на 5,9 милијарди долара.

Смрт FTX-а био је симболичан на крају године коју је обележило уништење богатства у сектору криптовалута и блокчејна. Економски шок након пандемије, који је покренуо инфлацију и растуће каматне стопе, исисао је капитал из шпекулативног крипто екосистема. Истакнуте фирме су пропале, од пропасти алгоритамског стабилног коина Тера у мају од 40 милијарди долара, преко крипто хеџ-фонда Three Arrows  (који је у јулу прогласио банкрот), до банкрота каматоносних предузећа Војажер Дигитал, Целзиус и БлокФи.

Биткоин, највећа криптовалута и лидер у индустрији, пао је 65 одсто у односу на врхунац од 69.000 долара у новембру 2021. У међувремену је око 2 билиона долара тржишне вредности побегло из дигиталне имовине и спас пронашло у сигурнијим „пашњацима“.

Као резултат тога, 17 најбогатијих инвеститора и оснивача криптовалута укупно је изгубило 116 милијарди долара личног богатства од марта, према проценама Форбса, преноси Инвеститор. Њих 15 изгубило је више од половине свог богатства у протеклих девет месеци. Десет их је укупно изгубило статус милијардера.

„Сада смо на преломној тачки у криптоулагањима, када ће сви морати да застану и кажу: ‘У реду, видели смо тону уништеног економског богатства у последњих неколико месеци, морамо да почнемо да схватамо ово озбиљно’“, каже Мат Коен, оснивач Рипл Вентуреса, компаније за ризични капитал.

„Многе блокчејн технологије и криптокомпаније изградиле су решења за проблеме које није било потребно решавати и мислим да ћемо сада имати хард ресет“, додао је он.

Kurs dinara prema evru sutra 117,2892

Преузмите андроид апликацију.