Почетна > Свет
Свет

Бити невакцинисан је најскупље у Италији

Италија је увела најстроже мере против ковида-19 у Европи, а оне ће посебно тешко пасти онима који се нису вакцинисали, јер им прете казне и велики трошкови.
Фото: Unsplash/cristina_gottardi

Од свих радника у јавном и приватном сектору сада се захтева вакцинација или често тестирање на корона вирус. Иако су многи тај потез прихватили као неопходност, у неким деловима земље дочекали су га протести.

Трошкови тестова на ковид-19 за невакцинисане коштаће укупно 180 евра месечно, јер морају да се тестирају три пута недељно, пише Политико.

С обзиром на то да актуелне мере важе до краја децембра, значи да ће потрошити око 500 евра само на ПСР тестове.

Зелена пропусница је обавезна на свим радним местима у Италији, казна ако је запослени нема иде и до 1 500 евра, а страхује се да би то највише могло да има последица на раднике у транспорту и у лукама, где су стопе вакцинације против ковида-19 релативно ниске.

Ова мера захтева од радника да покажу доказ о вакцинацији, негативном тесту или недавном опоравку од ковид-19 пре него што се врате у канцеларије, школе, болнице или на друга радна места.

Према новим правилима, они који немају зелену пропусницу (како се иначе зове италијанска здравствена пропусница), морају да узму неплаћено одсуство.

Влада премијера Марија Драгија бранила је систем зелених пропусница неопходан за избегавање даљих блокада и затварања у Италији, где се очекује да ће економија ове године забележити раст од готово шест одсто након разорне рецесије изазване пандемијом.

Чинило се да министри неће пристати на позиве за бесплатне тестове на ковид за све, али новинска агенција Анса известила је да разматрају веће пореске олакшице за фирме које плаћају тестирање.

За сада, за разлику од суседне Француске, Италија није понудила широко распрострањено бесплатно тестирање становништва.

Pandemija promenila navike potrošača u Centralnoj Evropi

 

Преузмите андроид апликацију.