Почетна > Србија
Србија

Биогасно постројење у Врбасу пуштено у рад

Sunoko, компанија чланица MK Group, пустила је у рад биогасно постројење за производњу електричне енергије у Врбасу.
Фото: Pixabay/1815691

Инвестицијом од преко 9 милиона евра ова компанија даје снажан допринос очувању животне средине и производњи зелене енергије. Постројење има капацитет производње електричне енергије од 2.4 МW/сат, тако да ће обезбеђивати годишње потребе за струјом око 5.000 домаћинстава.

„Компанија Sunoko, као део MK Group, одлучила је да отпадне сировине и нуспроизводе од шећерне репе искористи за производњу струје. Оваквим иновативним пројектима наша групација доприноси заштити животне средине, али и ефикаснијем и одрживом пословању“, истакао је Зоран Стојак, директор техничког сектора компаније Sunoko.

Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Биогасна електрана у Врбасу користи технолошко решење фирме Wabio Technologie GMBH из Немачке, која већ четврт века креира напредна и одржива енергетска решења. Примена биогаса, уз очување природних ресурса, унапређује енергетски биланс земље кроз увећање учешћа обновљивих извора енергије у укупној производњи и доприноси остварењу циља Владе Србије да се учешће енергије добијене из обновљивих извора до 2040. повећа на најмање 40%.

MK Group је заједно са компанијом Финтел Енергија, већ читаву деценију једна од водећих компанија у производњи електричне енергије из ветра на Балкану и данас представља најзначајнијег независног произвођача електричне енергије на енергетском тржишту Србије. Како је најавила, MK Group ће у наредне три године уложити 300 милиона евра у кључне области пословања, од чега је 85 милиона евра опредељено за другу фазу ветропарка Кошава.