Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Биљно млеко сиромашније је од крављег у количини 4 кључна минерала

Биљно млеко од бадема, соје, кокоса или пиринча све је популарније у исхрани, али се не зна много о минералном садржају ових производа.
Фото: Pexels/Charlotte May

Млечни производи су важан извор цинка, магнезијума, фосфора и селена у исхрани. Биљно млеко као алтернатива крављем млеку обично садржи мање количине четири кључна микронутријента, према истраживању Америчког хемијског друштва.

Нова студија коју је спровела америчка Управа за храну и лекове (ФДА) показује да нивои цинка, селена, фосфора и магнезијума имају тенденцију да увелико варирају код различитих биљних млека, наглашавајући потребу за детаљнијим обележавањем нутритивних вредности.

– Биљна млека су све популарнија, али се не зна много о минералном садржају ових производа, посебно у САД – рекао је аутор студије др Бен Редан.

Он је додао да “из регулаторне перспективе, ови минерали нису увек обавезни да буду на етикети производа”.

Направљена од појединачних састојака попут бадема, овса или пиринча, ова млека се сматрају одличном алтернативом крављем млеку за оне који имају алергије или нетолеранцију на млечне производе. Они се такође сматрају еколошки прихватљивијом опцијом јер су повезани са мање емисија од производње класичног млека.

Са друге стране, кравље млеко је главни извор одређених есенцијалних хранљивих материја које људско тело не може да произведе и мора да се уноси храном.

Селен, на пример, помаже у заштити ћелија од оштећења или инфекције, а истовремено јача функцију штитне жлезде.

Цинк, у међувремену, подржава имуни систем, док је магнезијум неопходан за правилно функционисање мишића и нерава. Још један кључни нутријент, фосфор, помаже раст, одржавање и “поправку” свих типова ткива.

Аутори студије су користили индуктивно спрегнуту масену спектрометрију да би проценили нивое ових микронутријената у млечним алтернативама направљеним од соје, грашка, конопље, овса, бадема, кокоса, индијског ораха и пиринча. Неколико различитих брендова је тестирано за сваку врсту пића, дајући укупно 85 узорака.

Све у свему, пића на бази грашка су имала око 50% више фосфора, селена и цинка од крављег млека, док је сојино млеко имало највећу концентрацију магнезијума. Све друге врсте веганских млека садржале су мање количине четири кључне хранљиве материја од млека.

Аутори студије такође наводе значајан степен варијације између различитих брендова исте врсте пића. На пример, нивои цинка су варирали за чак 53,8% у различитим тестираним узорцима млека на бази грашка.

Vežbe za zatezanje mišića gluteusa! Dovoljno jednostavne da ih možete uraditi u bilo kom trenutku

Преузмите андроид апликацију.