Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Биљка која треба да стоји у вашем купатилу: У комбинацији са паром може имати бројна лековита дејства

Размислите о овом предлогу.
Фото: Pexels/Edward Jenner

Иако биљке углавном држимо у дневној соби или на тераси, можда би требало да размислите да једну ставите у купатило.

Осим што ће освежавати просторију и прочошћавати ваздух, постоји још неколико предности зашто је цвеће дозвољено у купатилу, а посебно када је реч о еукалиптусу.

Еукалиптус је зимзелено дрво, пореклом из Аустралије, а данас је распрострањено широм света. Популарност је стекао првенствено због својих бројних лековитих својстава, али често га виђамо и како у вазама краси домове.

Од лекова до ароматерапије, данас се користи у разне сврхе, али у последње време могли сте чути и како је популарно стављати у га купатило, односно туш кабине. Висећи еукалиптус купатилу даје утисак правог интимног спа простора, а ово су разлози због којих је овај тренд јако користан, лековит и занимљив.

Гранчице еукалиптуса потребно је свезати и окачити у туш кабину, пожељно одмах поред главе туша. Топла пара из воде којом се туширамо помаже у максималном ослобађању лековитих уља и својстава из еукалиптуса.

Он тако помаже при дисању, ублажава проблеме са запушеним носем и главобоље изазване синусима, а наводно ублажава и симптоме астме. Комбинација паре и биљних уља ублажава дисајне и респираторне упале, има антиупална својства, па ће вам брзо помоћи да се осећате боље.

Еукалиптус такође помаже у решавању стреса. Његов нежан мирис и топлота туша доносе спокој и мир, имају умирујућ ефекат и пружају осећај као да сте у приватној спа оази. Помоћи ће да се опустите и решите се свакодневног стреса.

Еукалиптус такође ублажава главобоље и болове у мишићима, повећава проток крви, снижава крвни притисак и има одличан ефекат на енергију. Еукалиптусово уље помаже у побољшању концентрације и фокуса.

У туш можете ставити свеж или сушен еукалиптус, оба делују. Најбоље је лагано завезати гране и поставити их поред главе туша, али пазите да врућа вода ипак не пада директно преко њих. Еукалиптус је издржљива биљка, а услови у купатилу му одговарају, па у добром стању може издржати и месец дана. Наравно, ако раније уочите да је почео необично да мирише или да се „потрошио”, замените га новим гранама.

То је најједноставнији начин да у свакодневицу унесете ароматерапију, претворите споствени простор у малу лековиту оазу, а наравно, еукалиптус ће учинити цело купатило мирисним и притом изгледати прелепо.

Ova namirnica poboljšava varenje i zdravlje debelog creva

Преузмите андроид апликацију.