Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бије их глас да су немилосрдни, а истина је да су само сурови романтици

Када вукови пронађу свог љубавног партнера, настоје да остану заједно и у добру и у злу, у здрављу и болести, често док их смрт не растави.
Фото: Pexels/Pixabay

Непознавање вукова доводи до прича да су дивљи и опаки. Тај имиџ их прати вековима. Међутим ко се ближе упозна са овим изузетним становницима природе, схвати да имају невероватне особине.

Они су друштвене животиње које живе у чврстим заједницама и врло су пожртвовани за чланове свог чопора.

Делимо са вама још неке невероватне чињенице које чине ове величанствене копнене предаторе јединственим:

Права љубав

Када вукови једном пронађу свог љубавног партнера, настоје да остану заједно и у добру и у злу, у здрављу и болести, често док их смрт не растави.

Чопор вукова се углавном састоји од главног пара – мужјака и женке и њихових потомака.

Иако се само главни пар размножава, сви остали одрасли чланови чопора помажу у одгоју и бризи о младунцима и осигуравају им преживљавање.

Фото: Unsplash/Yannick Menard
Вукови ће дати живот једни за друге

Поред тога што су моногамни и најчешће остају са једним партнером цео живот, вукови развијају тако снажне друштвене везе са породицом и вољенима, да је познато да се жртвују за опстанак свог чопора, односно породице.

Све је у завијању

Можда најпознатија карактеристика сивог вука је његово продорно завијање. Оно је првенствено алат за комуникацију, како између појединца и чопора, тако и између различитих чопора.

Када је реч о територији, завијање између чопора ће одредити величину и снагу различитих чопора, на основу чега вукови најчешће доносе одлуку да ли да нападну или да се повуку.

Вукови су дугачки и брзи

Просечна дужина женки је од 137 – 183 центиметра од носа до репа, док мужјаци могу нарасти и до 198 центиметра у дужину.

Фото: Unsplash/Vincent ma Jansse

То је делимично разлог што могу да трче брзином од 58 до 61 километар на час на кратке стазе, мада уколико не јуре плен, теже да „крстаре“ лаганијим темпом од око 8 километар на час.

Вукови су маратонци

Иако горе поменута брзина није супер брза за врхунског предатора (гепард може достићи брзину од 121 километар на час на кратке стазе), вукови су ултрамаратонци и веома су издржљиви ловци.

Добро су познати по томе да могу да прате свој плен сатима и дубоко у ноћ. Вукови су јако интелигентне животиње, са изузетно развијеним чулима за слух и мирис, што им омогућава ефикасно проналажење плена.

Гладан као вук

Не каже се џабе „Гладан као вук“! Вукови могу да поједу огромне количине хране одједном, чак до 9 килограма за један оброк.

Фото: Pexels/Adrian Greyling

Алфа мужјак једе први и појешће највише меса од свих чланова чопора. Након њега, на ред долазе остали чланови, а затим и други стрвинари.

Бако, бако, како имаш велике руке!

Ако сте икада видели прави отисак вучје шапе, то је довољно да се најежите, јер је просечна величина њихове шапе упоредива са величином људске шаке, ширине 10  и дужине 13 центиметра.

Вучије куће

Данас већина вукова настањује шуме, мочваре, шикаре, тундре, степе, пашњаке, а живе на до 3000 метара надморске висине.

Живећи, ловећи и играјући се у чопорима као врло друштвене животиње, често преваљују велике удаљености у току дана, понекад и преко 20 километра.

Вучја територија у Канади и Аљасци износи 2500 километара квадратних.

Zašto mačka nekad zuri u vas i ne trepće?

Преузмите андроид апликацију.