Почетна > Свет
Свет

Биден: Путин бацио око на шведско острво Готланд, жели доминацију у Балтичком мору

Руски председник Владимир Путин жели доминацију у Балтичком мору и због тога му је потребно шведско острво Готланд, тврди начелник генералштаба шведских оружаних снагa Пер Микаел Биден.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alex Brandon

Он је рекао да је Русија посебно заинтресована за Готланд, највеће острво у Шведској, које се налази на око 330 километара северно од руске ексклаве Калињинград и где је седиште руске Балтичке флоте, и да је оно стратешки важно за одбрану региона Балтичког мора.

„Уверен сам да је Путин бацио оба ока на Готланд. Путинов циљ је да преузме контролу над Балтичким морем. Ко контролише Готланд, контролише Балтичко море“, рекао је шеведски генерал у интервјуу за немачки РНД.

Он је додао да ако Русија преузме контролу над острвом, то би могло да угрози земље НАТО-а са мора.

„Ово би значило крај мира и стабилности у нордијским и балтичким регионима“, саопштио је начелник шведске војске.

Биден је навео да је Шведска из тог разлога ојачала војно присуству на Готланду, сталним трупама и додатним снагама које могу бити привремено распоређене ако ниво ризика ескалира.

Шведска се званично придружила НАТО- у 7. марта, скоро две године након што је поднела захтев за придруживање алијанси ,а укидање 200 година формалне војне неутралности објаснила је као директан одговор на руску инвазију на Украјину.

Министарство одбране Русије предложило је јуче ревизију државне границе у руским територијалним водама у Балтичком мору.

У нацрту уредбе од 21. маја објављеном на федералном порталу нацрта регулаторних правних аката, министарство је предложило прилагођавање границе око руских острва у источном делу Финског залива и око Калињинграда, преносе руске агенције.

Наведено је и да је документ тренутно у фази припреме.

Mask spreman da bude domaćin izborne debate predsedničkih kandidata u SAD

Преузмите андроид апликацију.