Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Бициклисти овог петка подижу свест о правилима ноћне вожње

Зима нам се полако ближи а самим тим и мрак раније пада. Иако нас је лепо време послужило и током новембра, без обзира на захлађење, бројеви показују да Новосађани од својих двоточкаша не одустају ни на нижим температурама.
Фото: PrtSc/nsbi.org.rs

Јесмо рекли да мрак раније пада? Па наравно! А сви знамо, у мраку треба да имамо светла!

Обавезно је бело напред и црвено позади.

Велик број бициклиста је у условима смањене видљивости неосветљен и то је тема којом се бавимо овог месеца.

Многобројне студије показују да су бициклисти уочљивији на путу када имају светла на бициклу, него када имају рефлектујући прслук. Светла на бициклу су и по Закону о безбедности саобраћаја на путевима у Републици Србији обавезна. Новосадска бициклистичка иницијатива редовно скреће пажњу бициклистима на обавезу поседовања светала на бициклу.

Такође, овом вожњом желимо да скренемо пажњу и на све веће загађење ваздуха које проузрокује превелик број возила на улицама града и да питамо суграђане: “Да ли се видимо?

Велик број возила на улицама града вишеструко утиче на загађење ваздуха:
  • За потребе толиког броја возила потребно је обезбедити широке улице и булеваре, чиме се одузма јавни простор пешацима и бициклистима.
  • Да би велик број возила имао где да се паркира, потребно је градити паркинге и гараже, чиме се опет одузима јавни простор за паркове, зеленило, игралишта.
  • У гужви се кружи и по неколико десетина минута да би се пронашао паркинг, а све те издувне гасове удишемо сви ми.
  • Превелик број моторних возила на улицама града утиче и на повећање загађења буком, али и на веће загађење прашином и ситним честицама.

То су све разлози да промена крене баш од нас, сваког појединца. Зато будите јачи од својих изговора, будите покретачи промена, одаберите еколошки прихватљив транспорт као што је бицикл, и заштитите себе, своје пријатеље и децу од загађења.

Зато видим се и овог месеца у петак 25. новембра у Лиманском парку у 17:00 часова, да вожњом скренемо пажњу на ове теме. Кратком рутом од око 8 километара проћи ћемо Лиманима, насипом и Телепом, те се враћамо назад у Лимански парк.

Као и до сада, окупљање је у Лиманском парку, на Субином платоу, одакле у 17:00 часова се креће лаганим темпом улицама: Булевар деспота Стефана, Балзакова, 1300 каплара, Рибарско острво, Подунавска, Шумска, Радничка, Фејеш Кларе, Станоја Главаша, Шарпланинска, Булевар патријарха Павла, Булевар цара Лазара, Иве Андрића, Народног фронта где вожњу завршавамо тамо где смо је и започели у Лиманском парку.

Novogodišnje ture za najmlađe Novosađane

Преузмите андроид апликацију.