Почетна > Свет
Свет

Без Русије нема мира у Европи

 Без Русије нема мира у Европи – изјавио је посланик Слободарске партије Аустрије (ФПО) Рајнхард Беш.
Фото: Unsplash/Jeremy Bezanger

Он је, у интервјуу бечком дневнику „Кронен цајтунг“, казао да је потребно сачувати основу за разговор са Русијом, јер ће и након рата и после Владимира Путина постојати Русија.

„Потребан нам је разговор са Русима ако не желимо да уништимо потпуно привреду Европе ембаргом на гас“, објаснио је он.

Беш сматра да је Аустрија требало на почетку рата више да се ангажује као неутрална земља, јер је имала могућности да успостави везу са Русијом.

Додао је да је с тим у вези мађарски премијер Виктор Орбан спретнији.

„Он се прикључује појединим санкцијама, али није спреман да учествује у неконтролисаном затезању санкција. То подржавам. Нико нема ништа против заплене јахти олигарха, али код теме гаса се ради о потребама европске привреде. Већина предузећа зависи од гаса. Ако стану испоруке гаса пада привреда“, указао је он.

Упитан за став у вези упућивања оружја Украјини, Беш је указао на ратно хушкачко деловање Зелених у Немачкој и Аустрији.

„Не може се испорукама оружја подстицати конфликт и произвести победник. То је исоријска грешка коју прави тренутно ЕУ“, сматра посланик ФПО.

Беш сматра да ЕУ дозвољава да клизи у правцу самоуништења и рата, на чијем крају ће не само САД, већ и Кина и Индија бити трећа „насмејана страна“.

„Ми Европљани је требало да повучемо поуке из два светска рата. Требало је да будемо самопоузданији и јасно укажемо да се ради о европским интересима и миру. Без Русије, а тога морамо бити свесни, у Европи неће бити мира“, подвукао је он.

Šolc: Neophodno nastaviti dijalog sa Putinom

Преузмите андроид апликацију.