Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Без ове путне апотеке не крећите на пут: Ево шта обавезно морате да понесете са собом

Шта све треба понети од лекова и осталих препарата на летовање како бисте имали адекватну и потпуну путну апотеку?
Фото: Unsplash/Derek Finch

То питање поставља се из године у годину. Ево мишљења стручњака.

„Пре свега, наравно, потребно је понети крему за сунчање, која би требало да има одговарајући заштитни фактор“, рекла је фармацеут Марија Ђурић и додала да је најбоље решење фактор 50, нарочито за дечју кожу.

„Поред тога, уколико неко има проблем са повраћањем и мучнинама током путовања потребно је понети и таблете против повраћања које се узимају пред пут.“

„Одрасли пију целу таблету, деца школског узраста половину, а за предшколце довољна је четвртина“, истакла је и напоменула да је неопходан и топломер као и лекови за обарање темепратуре. Антипиретици су обавезни, јер су добри и за ублажавање болова.

„За децу је најбољи сируп, али није на одмет понети и чепиће“, нагласила је и препоручила да у путној апотеци треба да се нађу и лекови против алергија.

„Антихистаминици су вам потребни уколико дође до неке алергијске реакције. Дешава се нарочито код деце да се појаве алергије. Уз то лекови против алергија су добри за смирење уједа комараца, ако имате бурну реакцију, оток и црвенило. Када смо већ код комараца, немојте заборавити ни неки спреј против ових напасти.“

Фото: Unsplash/Kristine Wook

„Капи за нос су одличне за прву помоћ код мале прехладе, док за очи могу да се користе код црвенила које се јави као последица дугог роњења или ако песак уђе у очи. Капи за уши такође могу да буду корисне, посебно код деце ако им се запуше уши од много потапања у воду и приликом роњења“.

Објаснила је да на се на одмору, због промене климе, исхране или воде, деца често добију дијареју.

„Понесите обавезно пробиотик, али је важно да имате и неко средство за рехидратацију, нарочито ако путујете са мањом децом или бебама. Они на мору умеју да одреагују дијарејом и повраћањем, а овакви препарати ће вам помоћи да брзо поврате изгубљене електролите“, поручила је.

Према њеним речима, добро је имати неки антибиотик широког спектра дејства, али се не треба употребљавати без консултација са лекаром. Антибиотска крема може да буде корисна код разних инфекција на кожи. Паметно је понети и неки антисептички раствор, као и стерилну газу и ханзапласт.

Antibiotici i sunčanje. Sve što treba da znate

Преузмите андроид апликацију.