Почетна > Свет
Свет

Без договора у америчком Конгресу о буџету, затварање владе све извесније

Десничарско крило Републиканске странке у Представничком дому САД, у којем она има тесну већину, одбацило је законски предлог о привременом финансирању владе, који је подржао председавајући Кевин Мекарти, чиме је готово сигурно да ће владине службе бити делимично затворене од недеље, преноси Ројтерс.
Фото: Wikimedia Commons/USCapitol

У доњем дому Конгреса је са 232 гласова против и 198 за предлог, одбијена мера да се влада привремено финансира 30 дана, да би се законодавцима дало више времена да преговарају.Предлог је предвиђао смањење буџетских трошкова и увођење ограничења на имиграцију и граничну безбедност, што су републикански приоритети који нису имали много шансе да буду усвојени у Сенату, у којем већину имају демократе.

У Америци, законски предлог морају да усвоје оба дома Конгреса, пре него што га потпише председник САД.

У међувремену, у Сенату се расправља о одвојеној двостраначкој мери за привремено финансирање владе до 17. новембра.„Неуспех је само ако одустанете. Још није све готово. Имамо друге идеје”, саопштио је Мекарти новинарима, али није изнео више детаља о могућем решењу, преноси Танјуг.

Ако Конгрес не усвоји закон о финансирању владе, од недеље у поноћ, стотине хиљада владиних службеника у САД биће послато на принудни одмор.

Комисија за хартије од вредности ће обуставити већину регулаторних активности, а затвориће се и Америчка служба националне паркове, наводи Ројтерс.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да ће затварање владе угрозити економски напредак, обустављањем кључних програма за мала предузећа и децу, и да би могло да одложи кључне инфраструктурне радове.

U Njujorku vanredno stanje, poplavljene škole, aerodrom i stanice metroa

 

Преузмите андроид апликацију.