Почетна > Србија
Србија

Бесплатни прегледи младежа у 13 градова Србије

Дермокозметички бренд „La Roche-Posay“ у сарадњи са Удружењем дерматовенеролога Србије организује прегледе младежа у циљу превенције рака коже, који је у 99 одсто случајева излечив ако се открије на време.
Фото: La Roche-Posay

Осим УВ заштите, редовни прегледи су најважнији корак у превенцији рака коже и зато дермокозметички бренд „La Roche-Posay“ и овог пролећа у сарадњи са Удружењем дерматовенеролога Србије (УДВС) организује бесплатне превентивне прегледе младежа широм Србије, у оквиру кампање #SAVEYOURSKIN уз главну поруку грађанима да спасе своју кожу.

Према подацима Института за јавно здравље годишње се открије око 700 меланома, од тога само 20 одсто у раном стадијуму, због чега је важно развијати свест о неопходности редовних прегледа, али и заштите од УВ зрачења.

Од 23. маја до 1. јуна, дерматолози ће бити на располагању грађанима у Београду, Новом Саду, Кладову, Србобрану, Бору, Тополи, Алексинцу, Бајиној Башти, Тополи, Пироту, Сјеници, Врњачкој Бањи и Лесковцу. То је прилика да без лекарског упута добију савете и стручно мишљење о променама на кожи.

Фото: La Roche-Posay
Дерматолошке прегледе младежа могуће је обавити бесплатно од 9 до 20 часова (паузе су од 11.30 до 12.00 и од 17.30 до 18.00) на следећим локацијама:
 • 23 и 24. мај БЕОГРАД – Плато испред Храма Светог Саве
 • 29. мај БАЈИНА БАШТА – Трг Душана Јерковића
 • 25. мај НОВИ САД – Трг републике
 • 29. мај НИШ – Трг Стевана Сремца
 • 25. мај КЛАДОВО – Плато испред Градске болнице и Здравственог центра
 • 30. мај СЈЕНИЦА – Градски парк
 • 27. мај СРБОБРАН – Трг Републике
 • 30. мај ПИРОТ – Централни Трг
 • 27. мај БОР – Плато испред Дома културе
 • 1. јун ВРЊАЧКА БАЊА – Пешачка зона, код Врапца
 • 28. мај ТОПОЛА – Пешачка зона
 • 1. јун ЛЕСКОВАЦ – Градски трг
 • 28. мај АЛЕКСИНАЦ –Плато испред Центра за културу и уметност
ПРЕГЛЕДАЈТЕ СВОЈЕ МЛАДЕЖЕ
Фото: La Roche-Posay

Циљ кампање #SaveYourSkin је да подигне свест грађана о важности заштите од сунца и превенцији злоћудних тумора коже, а редовни прегледи и самопрегледи су кључни корак у превенцији меланома, најопаснијег облика рака коже. Ако се не открије на време, он може имати врло компликован ток и лошу прогнозу. Међутим, када се дијагностикује у почетној фази, излечење је могуће у чак 99 одсто случајева.

Прошле године је у кампањи #SaveYourSkin обављено око 2.000 прегледа у шест градова Србије, откривено је 85 промена сумњивих на рак коже, а пацијенти су добили препоруке за даље лечење. Рак коже, меланом, непредвидивог тока, личи на младеж, али има неправилан облик, ивице и више боја од тамнобраон, црне, црвене и плаве, а расте и мења се током времена.

Проф. др сц. мед. Лидија Кандолф спец. дерматовенерологије, наглашава да свако од нас треба да прегледа своју кожу повремено, како би уочио евентуалне промене које су неправилне, расту и мењају се, али да је важно да их повремено прегледа и дерматолог које се бави раним отркивањем рака коже дермоскопијом:

„Најважнији савет за спречавање рака коже, па и меланома је заштита од непотребног излагања сунцу, ради добијања тамног тена. Док је свакодневни боравак напољу у природи, због рада и бављења спортом и хобијима пожељан, треба избегавати сунчање на плажама и градским купалиштима. У летњим месецима од маја до октобра током боравка напољу треба тражити хлад, и планирати боравак у јутарњим и поподневним сатима и увек бити обучен на сунцу, уз коришћење наочара за сунце и у подневним сатима носити шешир. На откривене делове тела потребно је наносити препарате са високим заштитним фактором, обележеним са СПФ 50 УВА+УВБ, који штите од УВ зрачења, посебно од јуна до октобра, и увек када је УВ индекс већи од 3 током године. Једном у 1-2 месеца потребно је обратити пажњу на промене на кожи, прегледати цело тело и уколико се примети нека нова промена која расте и мења се обратити се дерматологу. Такође, особе које имају преко 50 младежа треба да одлазе на редовне годишње прегледе коже, јер је код ове групе људи нешто већи ризик за настанак рака коже.“

УЈЕДИЊЕНИ ШИРОМ СВЕТА – 540.000 БЕСПЛАТНИХ ПРЕГЛЕДА МЛАДЕЖА У 35 ЗЕМАЉА
Фото: La Roche-Posay

„La Roche-Posay“, светски дермокозметички бренд који препоручује 90.000 дерматолога широм света, годинама је посвећен подизању свести о важности превенције рака коже. Од 2014. године обављено је више од 540.000 бесплатних прегледа младежа у 35 земаља у склопу кампање #СпаситеСвојуКожу, која поред прегледа укључује и едукацију грађана, бесплатне савете дерматолога и препоруке за ефикасну СПФ заштиту.

„Циљ нам је што већи број грађана добије бесплатне прегледе и стручне савете како да сачувају здравље коже. Велико истраживање које је бренд „La Roche-Posay“ спровео 2022. године у 17 земаља указало је на недовољну информисаност о ризицима излагања сунцу без заштите. Чак 77 одсто анкетираних не користи СПФ редовно, а 50 одсто њих не сматра да СПФ штити од рака коже, иако креме са заштитним фактором представљају неопходну меру заштите и основ у превенцији меланома. Зато ћемо наставити да едукујемо грађане и организујемо бесплатне прегледе који полако постају традиција у Србији пред почетак летње сезоне,“ изјавила је представница бренда, др Милица Стефановић, Регионални „Medical Visit Manager“.

Будите и ви део ове важне иницијативе, прегледајте младеже у свом граду и #СпаситеСвојуКожу.

Више информација потражите на званичном сајту бренда „La Roche-Posay“.

Sutra molitve na Hilandaru i u crkvama za spasenje srpske države i naroda

Преузмите андроид апликацију.