Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Бесплатни обиласци подземних војних галерија

Камен темељац Петроварадинске тврђаве, монументалне војне грађевине која ће утицати на настанак и развој Новог Сада током 18. века, положен је 18. октобра 1692. године.
Фото: Градске инфо

Два и по века касније, 22. октобра 1954. године, основан је Музеј града са седиштем у згради Арсенала на горњем платоу Тврђаве, а са циљем да баштини богато културно наслеђе Новог Сада.

Поводом ова два важна датума, Музеј града организује бесплатне обиласке Подземних војних галерија на Петроварадинској тврђави, до петка, 21. октобра у термину од 15 часова, као и у суботу, 22. октобра у 12 часова. Сви заитересовани за обилазак потребно је да се јаве 10 минута пре почетка туре у Водичку службу музеја.

У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада у Дунавској улици 29, Новосађани и гости нашег града могу погледати изложбу „Годишња доба„ из римске Галерије Боргезе, коју чине ремекдела ренесансног сликара 16. века Јакопа Басана.

Како најављују, у суботу 22. октобра, поводом Дана Музеја града Новог Сада, улаз у све објекте Музеја биће беспатан. Централна зграда Музеја на Петроварадинској тврђави ради од 9 до 17 часова, Збирка стране уметности у Дунавској 29 од 10 до 18 часова. Завичајна збирка у Сремским Карловцима отворена је од 9 до 17 часова, а Спомен збирка Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици од 8 до 15 часова.

Podzemlje Petrovaradinske tvrđave (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.