Почетна > Свет
Свет

Берлин тражи консензус савезника о испоруци тенкова Украјини

Немачки министар одбране Борис Писторијус негирао је данас на састанку војних лидера у америчкој ваздушној бази Рамштајн да Берлин једнострано блокира испоруку тенкова Леопард Украјини и додао да ће немачка влада бити спремна да брзо реагује по том питању ако се постигне консензус међу савезницима.
Фото: Wikimediacommons/AndrejS.K

“Има добрих разлога за испоруку, као и добрих разлога против, а имајући у виду целокупну ситуацију, и да рат траје скоро годину дана, сви разлози за и против морају бити пажљиво извагани“, рекао је Писотријус, преноси Ројтерс.

Раније данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас у Мадриду да су поједине европске земље спремне да пошаљу тешке тенкове Украјини и изразио очекивање да ће одлука о томе бити донета данас на састанку министара одбране у ваздушној бази САД Рамштајн у Немачкој.

НАТО и војни лидери из око 50 земаља састају се данас у Рамштајну, а главни фокус у разговорима биће на томе да ли ће Немачка дозволити испоруку Украјини тенкова „леопард 2“ које користе војске широм Европе.

Украјина је саопштила да очекује одлуке НАТО-а и других земаља на данашњме састанку да упуте велику војну помоћ.

Odlučeno: Sanaderu objedinjena kazna na 18 godina i osam meseci zatvora

Преузмите андроид апликацију.