Почетна > Свет
Свет

Берлин припрема пакет помоћи за фирму Гаспром Германија

Немачка припрема пакет помоћи вредан између пет и 10 милијарди евра за Гаспром Германију, енергетску компанију коју је напустио руски Гаспром, известио је данас „Блумберг њуз“ позивајући се на добро обавештене изворе.
Фото: Pixabay/PeterDargatz

Пакет спасилачке помоћи би могао да стигне већ ове недеље, при чему ће државна KfW банка бити зајмодавац, али разговори су и даље у току па би планови могли и да се промене, додаје њујоршка агенција.

Портпароли немачке владе и KfW банке су одбили да коментаришу медијски извештај.

Један извор из немачке владе рекао је истовремено Ројтерсу да ће кредити KfW-а бити „очигледно алат“ за пружање помоћи Гаспрому Германији, с обзиром на значај те компаније и тренутне потешкоће у којима се налази, али њихов обим за сада не може да се саопшти.

Он је такође навео да су немачка министарства финансија и економије у марту и априлу сачинила тзв. „шеме заштитног кишобрана“ за подршку компанијама погођеним последицама сукоба у Украјини, које би могле да се примени и у случају Гаспром Германије.

Овој компанији, која послује у бројним земљама, али своје активности трговања, складиштења и преноса гаса фокусира на Немачку, потребан је финансијски подстицај како би могла да сачува кључну улогу на тржишту гаса у региону.

Највећи проблем компаније је, поред потешкоћа да задржи купце, пословне партнере и несметано пословање – висока цена гаса. Гаспром Германија мора да купује гас на спот тржиштима да би извршила неке од својих уговорних обавеза након што је руски Гаспром напустио пословање у Немачкој, изузев оног дела који се односи на извозне активности.

Цене гаса на спот тржишту у Немачкој су данас три пута више него пре годину дана, услед удруженог деловања наглог опоравка глобалне потражње и смањених испорука из Русије још од прошле јесени, што су два фактора која су претходила поремећајима изазваним ратом у Украјини.

Tegeltija: Otvorimo granice Otvorenom Balkanu

 

Преузмите андроид апликацију.