Почетна > Свет
Свет

Берлин: Бербок забринута због планова израелске владе о реформи правосуђа

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изразила је забринутост због планова израелске владе да реформише правни систем током данашње посете Берлину њеног израелског колеге Елија Коена и истакла да би увођење смртне казне за Палестинце осуђене за смртоносне нападе било велика грешка.
Фото: AP Photo/Michael Probst
Последњих недеља у Израелу су организовани велики протести против реформе правосуђа, коју је предложила нова коалициона влада премијера Бењамина Нетанијахуа, а која укључује предлог закона који би омогућио посланицима да пониште одлуку Врховног суда простом већином, пренео је АП.

Бербок је на конференцији за новинаре коју је одржала у Берлину са Коеном, казала да су у иностранству забринути због неких израелских планова везаних за правосуђе.

„Вредности које нас повезују укључују заштиту принципа владавине права, као што је независност правосуђа“, нагласила је она и додала да је то увек био заштитни знак Израела.

Коен је рекао да је Израел „жива демократија“ и истакао да ће реформа правосуђа ојачати израелску демократију.

Бербок је навела да је посебно забринута због предлога закона о изрицању смртне казне Палестинцима осуђеним за смртоносне нападе.

Ову меру је првобитно одобрио Израелски министарски комитет и послао је у праламент да о њој расправљају посланици.

Она је истакла да се Немачка противи смртној казни било где и додала да се она показала неефикасном као средство одвраћања.

Руски и индијски научници развијају беспилотну летелицу за проучавање Марса


 

Преузмите андроид апликацију.