Почетна > Свет
Свет

Бербок: Настављамо да помажемо Украјини

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок борави данас у другој посети Кијеву од почетка рата у Украјини, преноси Дојче веле.
бербок
Фото: WikimediaComonns/Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen

Немачка министарка спољних послова ненајављено је стигла јутрос у украјинску престоницу Кијев.

Бербок је саопштила да њено присуство у Кијеву има за циљ да покаже да ћемо „наставити да помажемо Украјину колико год буде потребно испоруком оружја, као и хуманитарном и финансијском подршком“.

Она је рекла да њена посета има за циљ да се супротстави потенцијалном „ратном умору“ у Немачкој.

„Јасно ми је, руски председник Владимир Путин рачуна на то да смо уморни од саосећања са патњама Украјине. Он верује да може да подели наша друштва лажима и да их уцењује залихама енергената. И да нам може одузети енергенте у одбрани од овог бруталног напада на све наше вредности “, рекла је Бербок уз напомену да је то „погрешна рачуница“.

Бербок је стигла у Украјину специјалним ноћним возом за Кијев из Пољске, у пратњи мале делегације.

Она планира да се састане са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом, између осталих, иако се њен тачан распоред чува у тајности из безбедносних разлога, наводи Дојче веле.

Бербок је последњи пут боравила у Украјини у мају, у посети која је укључивала одлазак у Бучу, где су руски војници наводно починили масакре над цивилима и ратне злочине.

DNR: U ukrajinskom granatiranju poginulo osam civila

Преузмите андроид апликацију.