Почетна > Србија
Србија

Берба грожђа у Шумадији приводи се крају

Због временских услова који су погодовали и белим и црвеним сортама грожђа ова година биће за винаре из Тополе позната и као година доброг и квалитетног вина, са доста сунчаних дана који су убрзали почетак бербе која је кренула средином августа.
Фото: Војводина уживо

Винарија ,,Александровић’’ из Винче код Тополе једна је од винарија са највећим површинама под виноградом који се простиру на чак 84 хектара.

Берба је отпочела још средином августа због добрих временских услова и сада се приводи крају. На почетку сезоне, крајем априла када су се развијали ластари у појединим виноградима је дошло до оштећења због града али и поред тих тешкоћа година је добро прошла.

„Што се тиче самог квалитета грожђа ове године је врло квалитетно, највише због временских услова. Посебно је битан овај период, септембар и октобар месец и ту смо имали доста среће јер нас је време послужило, није било падавина јер управо је тај период најкритичнији када грожђе сазрева, када крену кише и у том периоду се најчешће јавља трулеж. Ове године нисмо имали тих проблема зато што је крај лета и почетак јесени био доста сушан, без неких падавина и све је то утицало на сам квалитет грожђа. Цена вина је порасла али не нешто посебно, јер цена вина у односу на цене репро материјала су доста мање порасле, не прати цена вина трошкове производње. Са првим радовима у винограду, након бербе, смо већ кренули и то је ђубрење винограда и то је то такозвано јесење ђубрење минералним ђубривима. Такође у неким виноградима где буде потребно ћемо урадити и ђубрење стајњаком, а одмах након тога, отприлике за једно месец и по дана креће и резидба“, изјавио је Горан Грујић, руководилац виноградарске службе у винарији ,,Александровић’’.

Процену су да ће ове године из винограда винарије ,,Александровић’’ бити и до 450 тона грожђа што би значило да ће се у преради добити и до 300 000 бутељки вина.
Вина из Тополе одлазе подједнако и на тржишта Европске Уније и на источна тржишта.

„Извозимо и у Јапан, у Русију, а доста тога иде и у Кину. У Кини се највише извозе црвена вина јер они сами по себи воле црвена вина. Вински туризам такође се све више шири, проширују су и капацитети, а сама винарија сваке године гледа да прошири своју понуду, а у изградњи је и неколико објеката који ће донети са собом и проширење смештајних капацитета. За ову годину, сада када смо при крају бербе и када је прерада сад скоро такође при крају, можемо слободно рећи да је успешна и у погледу количине грожђа и пре свега у квалитету грожђа, а самим тим то доводи до тога да ћемо добити и веома добра и квалитетна вина“, изјавио је Горан Грујић, руководилац виноградарске службе у винарији ,,Александровић’’.

Овогодишња берба грожђа подно Опленца добро је прошла а сама вина из 2022. остаће позната и као вина из једне од најбољих година која је донела и количину и потребан квалитет.

Janković: Pogrešan utisak da je Srbija glavni problem

Преузмите андроид апликацију.