Почетна > Бизнис
Бизнис

Београдски сајам у претнодних 85 година имао 65 милиона посетилаца

Београдски сајам је, са статусом највеће сајамске институције у региону и једне од најдуговечнијих у светским размерама, обележио јубилеј 85 година постојања и отварања капија његове прве сајамске манифестације, и до сада је угостио 65 милиона посетилаца и примио 520.000 излагача из 180 држава.
Фото: Танјуг/Милош Миловојевић

Први београдски сајам свечано је отворен и одржан од 11. до 23. септембра 1937. године на садашњем Старом сајмишту.

Од почетка те прве сајамске манифестације 11. септембра 1937. па до данас Сајам је организовао више од 3.400 сајамских манифестација различитих профила и формата, који су у просеку привлачили по двадесетак хиљада људи.

На првом сајму 1937. године, у 26 павиљона сместила су се 883 излагача, од којих 99 из 17 држава са три континента, наведено је у саопштењу.

Сајамске хале обишло је око 300.000 посетилаца из земље и око 10.000 из иностранства.

Већ прва сајамска манифестација на више нивоа је представљала феномен у европским оквирима, а Београдски сајам је почео да трасира не само трговачке него и међудржавне везе на све четири стране света.

Београдски сајам је, од тада до данас, променио локацију, ширио инфраструктуру, унапређивао услуге и померао стандарде, био један од предводника у креирању и реализацији привредног живота и тржишног амбијента земље и био и остао кључна спона српске привреде са светом.

За то време око Београдског сајма се променило чак седам држава и политичких система, дајући му помало ореол чувара свих моћи, врлина и успеха овог поднебља, наводе из Београдског сајма.

Поред основне, привредне делатности, Сајам је давао допринос и у спорту, култури, науци и образовању, угошћавао велике људе захваљујући којима је и опстајао, и мале људе које је тако повезивао са светом, постајући и сам место које је видео цео свет.

Како је наведнео, овогодишњи јубилеј коинцидира са посетом Београду делегације Међународног бироа за изложбе у Паризу (БИЕ), која обилази градове кандидоване недавно у Паризу за домаћина изложбе Експо 2027. како би могла да донесе одлуку којем ће граду доделити ту част.

Srbija za austrijske firme unosno tržište

Преузмите андроид апликацију.