Почетна > Србија
Србија

Београд званично кандидат за „Belgrade Expo 2027“

Град Београд је званични кандидат за организацију Међународне светске изложбе (Експо) 2027. године са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све”, саопштила је данас организација „Београд Експо 2027“.
Фото: WikimediaCommons/Sava52Bogdanovic

Презентација кандидатуре Београда биће одржана 28. новембра у Паризу, а землља домаћин биће изабрана у јуну 2023. године.

„То је прилика да Београд угости милионе посетилаца из Србије и из целог света, и тако учврсти статус регионалног центра културе и уметности.

Република Србија и Београд доказали су у бројним приликама до сада да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја, а организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које наша земља има“, наводи се у саопштењу.

Указује се да је управо због тога ова изложба представља догађај од националног значаја.

„Београд Експо 2027“ подсећа да је прва презентација поводом кандидатуре Србије одржана у јуну ове године у Паризу, током 170. заседања Генералне скупштине Међународног бироа за изложбе (БИЕ).

Наводи се да је министар финансија Синиша Мали том приликом изјавио да је кандидатура још један показатељ колико је Србија напредовала, што је препознато и признато у целом свету.

„Министар је нагласио да је Србија економски, културни, туристички и спортски центар овог дела Европе, као и да су Република Србија и Град Београд у потпуности спремни да организују манифестацију као што је Експо 2027, пише у саопштењу.

Додаје се да ће презентација наше кандидатуре бити одржана 28. новембра у Паризу, на 171. Генералној скупштини БИЕ и да ће на том догађају говорити министар Мали, министар спорта Зоран Гајић, градски урбаниста Марко Стојчић, и престижни српски уметници – виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић, уз видео укључцење Новака Ђоковића.

Наводи се да је током вечери, у складу са поступком кандидатуре, планиран свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Землљу домаћина Експо 2027 изабраће 170 земаља чланица БИЕ тајним гласањем у јуну 2023. године.

У саопштењу се истиче да Србија има огромно и доказано искуство у креирању атрактивног окружења за инвестиције, и лидер је у привлачењу највише страних директних инвестиција по глави становника у последњој деценији и да се очекује да Београд, ако буде изабран за домаћина, посетити преко 2,6 милиона људи, уз економски ефекат од око 1,1 милијарди евра.

„У овим данима, када је цела нација репрезентација, када са дубоким надама, страстима, и жељама гледамо пут Катара и наших Орлова, изнова постајемо свесни значаја игре као колективног лека у времену пуном изазова у којима живимо. Сваки пут када Новак Ђоковић засија, од севера до југа наше земље, све грађанке и грађани Србије поделе радост игре и победе, баш оног мотива који је уткан у идеју подухвата Еxпо 2027“, наводи се у саопштењу.

Vučić: Francuska jedan od najznačajnijih partnera Srbije

Преузмите андроид апликацију.