Почетна > Србија
Србија

Београд опредељен за нормализацију односа, али никада неће признати тзв. Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је данас да представник привремених институција самоуправе у Приштини Бесник Бисљими потпуно погрешно и злонамерно интерпретира спремност Београда на дијалог са Приштином као некакву спремност Србије да призна такозвано „Косово“.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

„Београд јесте опредељен за нормализацију односа са Приштином и стварање стабилног окружења за економски развој читавог региона, међутим Београд никада неће признати тзв. „Косово“ и његов једнострани и противправни акт отцепљења и никада се неће сагласити са чланством тзв. „Косова“ у УН“, истакао је Петковић.

Према његовим речима, Бисљими, иначе надалеко познат по склоности да не говори истину, настоји да лажима измами промену става држава које не признају тзв. „Косово“, покушавајући да им прода рог за свећу и заборављајући да се те државе, пре свега, руководе сопственим интересима, а не интересима и сновима Приштине.

„Уместо што у иностранству тражи подршку за сеператистичке амбиције Приштине, Бисљими би требало да се, заједно са својим шефом Куртијем, посвети редефинисању своје шовинистичке политике и окрене формирању Заједнице српских општина, и то би, да су им намере имало добре, тренутно требало да им буде једина преокупација“, нагласио је Петковић.

Указао је да је дошло време када политички лидери у Приштини немају више простора за празне тираде о демократији и независности, јер чак и њихови највећи западни спонзори схватају да је реч о некредибилним и неодговорним људима.

Петковић је навео да Курти и Бисљими, мољакајући за промену става појединих држава непризнавача, злоупотребљавају дијалог о нормализацији односа да би суштински додатно дестабилизовали регион, али и да би показали колико су им намере малигне и неискрене.

Бисљими је претходно у интервјуу за грчки Катимерини оценио да Грчка треба да крене у „одлучујући корак” признавања тзв. Косова тако што ће искористити „замах” који је створен после последње рунде дијалога Београда и Приштине одржане прошлог понедељка у Бриселу.

Vučić: Jeste, imam govornu manu, držim se međunarodnog prava

Преузмите андроид апликацију.