Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Бенефити одласка у Будимпешту возом у односу на аутомобил – значај брзе пруге

Уколико имате друштвене мреже и гледате какве фотографије каче ваши пријатељи, у једном моменту ће вам се учинити да су баш сви ових дана своје викенде искористили за кратку и садржајну посету једном од најлепших европских градова, Будимпешти.
Фото: Градске инфо

Престоница Мађарске веома је атрактивна локација онда када желимо лагодније путовање јер се, уколико питате Новосађане, налази веома близу, а лепе вести су да ће кроз две године бити још ближе.

До Будимпеште данас најбрже можете стићи за нешто јаче од три сата, уколико идете аутомобилом, те се укључите на ауто-пут Е75. Додуше, овај пут дугачак 300 километара ће у већини случајева трајати много дуже, у зависности од задржавања на државним границама, али и тога колико се придржавате ограничења брзине.

Подсећамо у нашој држави на ауто-путу није дозвољено возити брже од 130 километара на час.

Уколико сте од оних људи који своје путовање планирају до детаља, увек можете унапред проверити какво је стање на границама, те на којој се најмање чека. То можете учинити преко овог линка.
Фото: PrtSc/googlemaps.com

Како бисте отишли и вратили се, узећемо за пример да је просечна потрошња вашег аутомобила 8 литара на 100 километара, потребно вам је око 10.000,00 динара за гориво, 920 динара за наплатне рампе и око десетак евра за вињету када пређете у Мађарску.

Ипак, оно о чему већина људи размишља јесу трошкови. Због тога, уколико сте се у Будимпешту упутили сами или само са једном особом, најповољнија алетрнатива за одлазак у велелпну европску престоницу била би воз.

До сада, путовање возом до Будимпеште био је подвиг који је захтевао да за њега одвојите око 8 сати.

Данас, када посебно важи она стара изрека да је време новац, подухват изградње брзе пруге Београд-Будимпешта веома је значајан, јер у потпуности мења и поједностављује будућа путовања до мађарске престонице.

Бенефите брзе пруге већ видимо данас када све чешће “скокнемо“ до Београда који нам је сада удаљен само пола сата, док ће друга деоница пруге, Нови Сад – Суботица – мађарска граница у дужини од 108 километара, бити пуштена у саобраћај крајем следеће године.

Са брзом пругом ће, до Будимпеште возом требати нешто више од два сата.

Дакле, главне разлике одласка у Будимпешту брзим возом у односу на аутомобил огледаће се у томе:

Предвиђено је да се воз не зауставља на границама, те ћете избећи сва она улуда чекања од по неколико сати која често знају да нас задесе на границама.

Смањићете трошкове путовања, јер нећете морати да пуните резервоар, али ни да пазарите вињете и трошите новац плаћајући путарине.

Уколико путујете аутом, биће потребно да плаћате паркинг, а његова цена износи око 200 динара по сату. Уколико помислите да паркинг не платите, морамо вас упозорити да казне нису ни мало јефтине, а да ће вам точак аутомобила, док исту не платите, бити закључан.

Сигурни смо да вам се у глави већ поставило питање како ћете се без аута кретати по Будимпешти, међутим, уколико питате становнике ове метрополе, најбржи и најједноставнији начин за кретање јесте метро. И верујете, све и да имате аутомобил уз себе, уз градску гужву на какву ми Новосађани нисмо навикли, радије ћете се одлучити за неку од четири линије будимпештанског метроа које су веома добро распоређене и покривају читаву престоницу.

Подсећамо, пруга ће бити дугачка 305 километара и на њој ће возови саобраћати брзином од 200 километара на час, а поред ових основних бенефита који се односе на путнике, значајно ће утицати и на српску привреду, али и подизање стандарда живота грађана.

Po čemu je Stara Detelinara posebna? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.