Почетна > Бизнис
Бизнис

Белгија спремна да забрани трговину руским дијамантима

Белгија је спремна да продужи санкције за руске дијаманте, као светски лидер у тој области, навео је данас белгијски премијер Александар Де Кру.
Фото: Wikimedia Commons/Jerry Cone

Он је говорећи на панелу актера индустрије накита у резиденцији белгијског генералног конзула у Њујорку да те „ратне симболе“ треба забранити на тржишту чланица Групе 7 (Г7) од јануара 2024, пренео је Еуроактив.

Како се наводи, забрана руских дијаманата први пут је објављена 15. септембра пошто је један белгијски званичник рекао новинарима да ће бити уведена од следећег јануара.

„Г7 жели да смањи приходе од руских дијаманата, а као водећи центар за трговину дијамантима, Белгија је одговорна за допринос његовом успеху“, истакао је Де Кру.

Он је додао да се састао са лидерима индустрије како би разговарао о томе како искористити ову прилику и подићи стандарде транспарентности за целу индустрију.

„Руски дијаманти су постали симбол рата и кршења људских права“, поручио је премијер.

Како се наводи, до сада нису уведене никакве санкције руским дијамантима, иако приходи од продаје овог драгуља тренутно помажу Кремљу да финансира рат против Украјине.

Белгија је, као светски центар за трговину сировим и полираним дијамантима у Антверпену, досад оклевала да наметне такву забрану.

У Антверпену се дневно тргује дијамантима у вредности од 220 милиона долара, што износи приближно 47 милијарди долара годишње, а град контролише 86 одсто светске трговине сировим дијамантима и 50 одсто трговине брушеним дијамантима.

Bajnens: Bitkoin iznad 25.000 evra nakon blagog pada

Преузмите андроид апликацију.