Почетна > Свет
Свет

Белгија: Откривен анти-корона ефекат љубичасте ехинацеје

Екстракт биљке љубичасте ехинацеје (Echinacea purpurea) штити од вируса који изазивају респираторне инфекције, укључујући вирус ковид-19, открили су истраживачи тима професора Вима Вандена Бергеа из Универзитет у Антверпену, преносе данас белгиски медији.
Фото: Wikimedia Commons/H.Zell
Екипа сада ради да потврди резултате и да открије како тачно ехинацеа подржава наш имуни систем.

„Ова биљка се бори против различитих вируса одговорних за респираторне инфекције, укључујући и корона вирус. Такође смањује ризик од инфекције“, саопштили су истраживачи.

У току пандемије биомедицински стручњаци су радили на развоју додатне заштите од вируса како би ублажили терет пандемије за здравствени сектор. Професор Ванден Бергхе се фокусирао на ефекте фармаколошког препарата „Echinacea purpurea“, добијеног од љубичастог цвета ехинацеје.

Први лабораторијски резултати били су позитивни: биљка јача урођени антивирусни имунитет.

У три наредне клиничке студије, научници су испитивали ефекте екстракта биљке на одрасле и децу, увек са обећавајућим резултатима.

Према истраживачима, љубичаста ехинацеја такође смањује укупан број прехлада.

„У студији код деце, чак је смањено вирусно оптерећење у назалним секретима за 98 одсто, што значајно смањује вирусну инфективност“, саопштили су истраживачи.

Сада следе допунска истраживања да би производ могао да буде комерцијализиран, али пре тога је неопходно утврдити како тачно функционише механизам заштите, а за то је потребно такође више клиничких студија, закључио је професор Ванден Бергхе.

SAD: Rusija jednostrano odlučila da odloži pregovore

 

Преузмите андроид апликацију.