Почетна > Свет
Свет

Белгија ће се ове зиме суочити са троструком епидемијом

Белгија се ове зиме суочава са потенцијалном „троструком епидемијом“, пошто пораст броја случајева Ковид-19 у комбинацији са порастом редовних сезонских инфекција прехладе и грипа, прети да изврши притисак на здравствену службу изван одрживих граница.
Фото: Танјуг/AP/Lynne Sladky, File

„Ризик да трострука епидемија изврши снажан притисак на наш здравствени систем је реалност која се мора узети у обзир“, рекао је Stiven Van Guht, шеф одељења за вирусне болести Института за јавно здравље „Sciensano“, преноси Брисел тајмс.

Стручњаци препоручују да се привремено поново уведу мере предострожности усвојене током пандемије, укључујући ношење маски, како би се ограничиле инфекције и смањио притисак на здравствени систем Белгије.

„Биће неопходно преиспитати ношење маски у болничким чекаоницама, уз строгу респираторну хигијену“, рекао је Van Guht.

Директор Института за глобално здравље са седиштем у Женеви, Antoan Flao, рекао је да би криза ове зиме могла да личи на ситуацију од прошле године, када су многе белгијске болнице саветовале пацијенте да се држе подаље од хитне помоћи ако испоље симптоме сличне грипу.

„Вероватноћа да се истовремено догоде различите зимске епидемије је велика, што доводи до ризика од привременог преоптерећења здравственог система, посебно болница“, навео је Flao.

Он је упозорио на опасност од „замора од ковида“ међу европским становништвом, при чему многи грађани тренутно не желе да носе маске и да се тестирају на ковид.

„Европа је смањила опрез у погледу здравственог надзора, и много мање је тестирања у неким земљама, међу којима је и Белгија“, рекао је Flao.

Како је оценио, свет жели да брзо затвори поглавље пандемије ковид, која је, додао је, „снажно мобилисала енергију и јавну политику скоро три године“.

Makron se zalaže za uvođenje pretplate za regionalne vozove po ugledu na Nemačku

 

 

Преузмите андроид апликацију.