Почетна > Свет
Свет

Бела кућа страхује од пораза демократа на изборима за Конгрес

Бела кућа све више страхује да би на изборима 8. новембра, који се организују на половини актуелног председничког мандата, демократе могле да изгубе контролу над оба дома Конгреса, кажу званичници америчке администрације.
Фото: Pixabay/12019

Недавне анкете показују да су демократе које су својевремено имале осетну предност у неким изборима за Сенат сада „на ивици“, преноси Ројтерс.

Наводи се да се према тим истраживањима Представнички дом јасно окреће ка републиканцима, иако су председник САД Џозеф Бајден и неки саветници раније ове године предвиђали да би демократе могле да га задрже.

Предвиђа се да би губитак контроле над једним или оба дома Конгреса дубоко обликовао наредне две године мандата Бајдена, при чему се очекује да републиканци блокирају законе попут оних о абортусу и полицији, који су пиоритет актуелног демократског председника.

Додаје се да се, с друге стране, од републиканаца очекује да покрену истраге ““о енормном трошењу власти Демократске странке и пословним односима““ и приватном животу председниковог сина Хантера, а неки посланици се надају да ће опозвати Бајдена, чланове његовог кабинета или потпредседницу Камалу Харис.

Бајден је у мају предвидео да ће његове колеге демократе остварити успех и у Представничком дому и у Сенату, али је прошле недеље признао да се трка заоштрила, наводи Ројтерс.

Он се ипак нада да ће се ситуација променити и да ће демократе имати шансе на изборима 8. новембра.

Putin: Ubrzati odlučivanje u vezi s vojnom kampanjom u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.