Почетна > Свет
Свет

Бела кућа о способности Бајдена да се кандидује за реизбор: 80-е су нове 40-е

Бела кућа је одговорила на нови круг питања о способности председника САД Џозефа Бајдена да се кандидује за реизбор с обзиром на његове године, рекавши да су „осамдесете нове четрдесете“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky

Бајден (80), који је већ најстарији амерички председник, кандидовао се за реизбор 2024. и имао би 82 године ако би победио, када му почне други четворогодишњи мандат у јануару 2025, пренео је Ројтерс.

Различите анкете показују забринутост бирача у вези са Бајденовим годинама и годинама његовог највећег конкурента републиканског кандидата, бившег председника САД Доналда Трампа, који има 77 година.

Најновија анкета Ројтерса и Ипсоса показује да су Бајден и Трамп изједначени на хипотетичким изборима 2024.

Обојица су добила по 39 одсто гласова, док је сваки пети гласач неодлучан.

Већина Американаца би више волела да у трци за председника учествују особе које имају 75 или мање година, показала је анкета Ројтерса и Ипсоса која је раније урађена.

Упитана да ли је председник престар за реизбор, секретарка за штампу Беле куће Карин Жан-Пјер је добацила: „80-е су нове 40-е, зар нисте чули?“

„Исте критике су изречене 2019, исте критике су изречене 2020, исте критике су изречене 2022. и сваки пут он је победио противнике, рекла је Жан-Пјер.

Meloni traži pomorsku misiju EU za sprečavanje dolaska migranata

Преузмите андроид апликацију.