Почетна > Свет
Свет

Бечки зоолошки врт слави 270. рођендан

Најстарији зоолошки врт на свету бечки Шенбрун ускоро слави 270. рођендан. На површини од 17 хектара зоолошки врт нуди животни простор за 8.000 животиња које заједно чине 700 различитих врста.
Фото: Unsplash/Daiga Ellaby

Шенбрун учествује у бројним међународним програмима очувања узгоја и руководи програмима узгоја Фиџијских игуана и Мослијевих пингвина скакача. Поред орангутана и жирафа нарочити успеси у узгоју последњих година укључују прво младунче коале рођено у Бечу, младунче поларног медведа и пет младунаца џиновске панде од којих је близанце мајка први пут сама одгајила у зоолошком врту. У 2010. години је откривена нова врста пужа, а 2021. године врста рака.

Франц И и Марја Терезија су основали зоолошки врт 1752. године као менажерију са 12 боксова за животиње распоређених у круг око царског павиљона. Шенбрун је од 1996. године део Унескове светске баштине. Након дворца Шенбрун зоолошки врт је најпосећенија знаменитост у Аустрији и сваке године забележи у просеку два милиона посетилаца.

„Као научно вођен зоолошки врт наш посао је да посетиоце заинтересујемо за животињски свет и промовишемо свест о природи и очувању врста. Зоолошки врт је прозор у фасцинантну разноликост врста на нашој планети“, изјавио је Штефан Херинг-Хагенбек, директор Шенбруна.

Izmene pravila za ulazak u Austriju

 

Преузмите андроид апликацију.