Почетна > Свет
Свет

Беч: након критика е-ауто индустрије нове тарифе за пуњење е-аутомобила

Након оштрих критика е-аутомобилске индустрије, бечко енергетско предузеће Vin Energie (Wien Energie) ће од октобра ове године понудити нове тарифе за електричне аутомобиле.
Фото: Unsplash/Michael Fousert

Тарифе ће се по новом обрачунавати на основу стварно потрошене количине енергије, а не као до сада, када је време пуњења било пресудно. До сада су е-пуњачи предузећа Vin Energie користили тарифу по минути.

Возачи електричних аутомобила су плаћали док је пуњач био прикључен – чак и током времена када аутомобил није био укључен. Сада ће се обрачунавати стварна потрошња у киловатима (kWh). „Наши клијенти су већ дуго желели тарифе које се базирају на потрошњи. До сада су правни оквири отежавали увођење оваквих тарифа. Сада можемо увести тарифе по киловат-сату“, рекао је Михаел Штребел, председник извршног одбора предузећа Vin Energie.

Нове тарифе ће имати промотивну цену до 31. марта 2024. године у износу од 0,48 евра по kWh (без месечне накнаде) или 0,44 евра по kWh (уз месечну накнаду од 5,90 евра) у мрежи предузећа Вин Енерги. Након промотивног периода, цена ће износити 0,56 евра по kWh (без месечне накнаде) или 0,51 евра по kWh (уз месечну накнаду).

Цена ће бити иста на свим Vin Energie-пуњачима, без обзира да ли се ради о брзим (DC) или стандардним (AC) пуњачима. Сви поступци пуњења и повезани трошкови могу се контролисати путем апликације. Да би се спречило коришћење места за пуњење као паркинг-места, Вин Енерги је увео накнаду за задржавање након четири сата. На јавним пуњачима у граду, ова накнада износи пет центи по минути након четири сата. То омогућава да се просечан поступак пуњења може обавити без додатне накнаде за задржавање. Накнада за задржавање биће укинута током ноћи, од 22:00 до 8:00 сати.

Vin Energie управља највећим бројем пуњача у Бечу, преко 1.000 јавних пуњача и око 1.000 додатних пуњача у полу-јавним просторима, као што су паркинг места и гараже.

Otkrivanje Beča iz tramvaja

 

Преузмите андроид апликацију.