Почетна > Свет
Свет

Беч користи траву из Дунава за компост

У Бечу је отпочела сезона кошења подводне вегетације у Старом Дунаву како би до почетка сезоне купања све било спремно за посетиоце.
Беч
Фото: PrtSc/eurocommpr.at

Услед хладних мартвоских температура раст подводних биљака или макрофита је до сада био успорен. Међутим сада је почео њихов раст, па су бечки чамци за кошење и одношење траве отпочели овогодишњу радну сезону. На врхунцу сезоне је у употреби до 25 чамаца.

Чамци косе биљке на дубини од 2,5 метара, а трава се сакупља и доставља у постројење Лобау, где се прерађује у органски компост. У 2021. години је сакупљено 1.900 тона подводних биљака из Старог Дунава што је нешто мање него претходних година. То је условљено хладним пролећима са мало сунчаних дана. Рекордна година за раст биљака је била 2018. Тада је покошено 3.300 тона.

Беч
Фото: PrtSc/eurocommpr.at

„Макрофити су неопходни за квалитет воде, али међу купачима и наутичарима нису омиљени. Стога смо осмислили систем управљања који омогућава да су с једне стране биљке заштићене и квалитет воде одржан, а с друге стране посетиоци задовољни“, изјавила је Ули Зима, чланица градског већа задужена за воде.

Upravljanje otpadom u Gornjem Milanovcu po italijanskom modelu

 

Преузмите андроид апликацију.