Почетна > Свет
Свет

Беч гради прву геотермалну топлану

Највећи аустријски снабдевач енергијом, бечко енергетско предузеће „Wien Energie“ планира да изгради прву геотермалну топлану на рубу паметног насеља Асперн у Беч до 2026. године.
Фото: Unsplash/Julian Hochgesang

Топлана ће користити налазишта термалне воде на дубини већој од 3.000 километара која ће обезбеђивати даљинско грејање без емисије угљен-диоксида за 20.000 домаћинстава. Предвиђени обим улагања за овај пројекат износи 80 милиона евра. Добијање дозвола за бушење и градњу планирано је у 2023. години, док се почетак радова на бушењу очекује у 2024. години.

За испуштање термалне воде неопходно је више бушотина пречника око 30 центиметара на дубини већој од 3.000 метара што је око сто пута дубље од најдубље метро станице у Бечу.

Бушење је технички захтевно, али се не очекују никакви ефекти на површини као на пример вибрације. Термална вода се кроз једну бушотину транспортује на површину помоћу пумпе, након извлачења топлоте на површини, вода се враћа кроз другу бушотину у исто налазиште стварајући затворени обновљиви циклус. Добијена топлота се уводи затим у мрежу даљинског грејања.

Коришћење геотермалне енергије у Бечу је могуће јер се испод површине аустријске престонице налазе водоносни слојеви стенских маса. Предузеће „Wien Energie“ је заједно са партнерима из области науке, истраживања и индустрије спровело обимна испитивања геолошких карактеристика пре доношења одлуке о започињању пројекта.

„Коришћењем геотермалне енергије за снабдевање топлотом доследно следимо наш климатски план који треба да учини Беч угљенички неутралним до 2040. године“, изјавио је Петер Ханке, члан градског већа.

Предузеће „Wien Energie“ планира да изгради до четири геотермалне топлане у аустријској престоници до 2030. године укупне снаге до 120 мегавати. До тада би 125.000 домаћинстава могло да се снабдева даљинским грејањем из дубоке геотермалне енергије. То би одговарало годишњем смањењу емисије угљен-диоксида од 325.000 тона.

Vakcinacija bečke dece protiv Kovid-19

 

Преузмите андроид апликацију.