Почетна > Свет
Свет

Беба рођена без малог мозга у Британији прославила први рођендан

Беба рођена без малог мозга у Британији прославила је данас први рођендан, након тешке операције на мозгу, пренео је Дејли Мејл.
Фото: Pixabay/congerdesign

Данијел Фрејтер из Стоксона на Тиси родила је бебу Коена у 36. недељи трудноће, након чега је Коену уграђен такозвани шант, односно цев која служи да се оцеди вишак мождане течности, који изазива велики притисак на мозак.

Фрејтеровој је у 20. недељи трудноће речено да размисли о абортусу, пошто је на ултразвуку утврђено да беба има тежак случај хидроцефалуса, односно скупљања вишка мождане течности, као и да јој се није развио мали мозак, који контролише моторичке способности и дисање.

“Сада му сјајно иде и има бриљантну координацију покрета руку. Лекари су мислили да неће ништа моћи да ради. Речено нам је да ће бити тежак инвалид и да ће кратко живети, а сада неуролог који прати његово стање каже да невероватно напредује и да нема проблема са рефлексима“, рекла је Фрејтер.

Она је рекла да је њен син Коен, иако једногодишњак, на нивоу развоја шестомесечног детета.

“Не знамо да ли ће проходати, верујем да хоће временом“, рекла је она.

Коен је одмах након рођења почео да дише, што је шокирало лекаре.

Убрзо је одлучено да буде подвргнут операцији за уградњу шанта, а након још једне операције стомака пуштен је кући, након седам недеља проведених у болници.

Два месеца након што је пуштен из болнице, Коен је почео да се смеје.

“Може да се насмеши и игра се, што су вештине за које су лекари мислили да неће бити у могућности да научи“, рекла је Фрејтерова и додала да лекари очекују да ће се појавити још неколико инвалидитета како Коен буде старији.

Potpuno pomračenje Sunca desiće se 8. aprila

Преузмите андроид апликацију.