Почетна > Србија
Србија

Батут: Мале богиње до сада код 14 лица, од чега 10 млађих од две године

Мале богиње су потврђене код 14 особа са територије Смедерева, од чега је 10 невакцинисаних и четири особе са непознатим или непотпуним вакциналним статусом, саопштио је данас Институт за јавно здравље Милан Јовановић – Батут.
Фото: БАТУТ

Према подацима потврђеним у референтној лабораторији Института Торлак закључно са недељом мале богиње има 10 невакцинисаних особа до две године старости и четворо одрасли се описују као запослени у здравственој установи и труднице.

„Компликација у виду упале плућа биле су присутне код двоје оболеле деце, а на болничком лечењу су две особе. Хоспитализовани и они који су у кућној изолацији су у стабилном стању“, наводи Батут.

Епидемија малих богиња у Смедереву пријављена је 12. јануара, а надлежни Завод за јавно здравље Пожаревац спроводи епидемиолошко истраживање и координира мерама спречавања ширења болести.

Од 11. јануара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести, наводи Батут.

„Имајући у виду наведене околности, период заразности, сезоност, остварене контакте, мере пооштреног надзора треба спроводити до даљњег, односно најмање до истека периода двоструке максималне инкубације од последњег регистрованог случаја, а у складу са проценом епидемиолошке ситуације у жаришту епидемије, односно на територији Републике“, наводи се у саопштењу Института.

У последњој епидемији малих богиња у Србији, током 2017. и 2018. године регистровано је око 5.800 оболелих, од којих је 93 одсто оболелих било невакцинисано, непотпуно вакцинисано или са непознатим вакциналним статусом.

Тада је трећина оболелих била хоспитализована због тежине клиничке слике праћене компликацијама, наводи Батут и додаје да је тој епидемији регистровано 15 смртних исхода међу којима је било четворо деце млађе од пет година.

Sutra mestimično kiša, na planinama sneg, do šest stepeni

Преузмите андроид апликацију.