Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Басмати или јасмин пиринач? Који је бољи?

Многи би рекли све једно је, пиринач је пиринач. Да ли је то заиста тако?
Фото: Pexels/Vie Studio

Ако нисте врхунски кулинар, врста пиринча коју користите за кување одређених јела, можда вам ништа не значи.

Међутим, ако вам јела од пиринча не изгледају онако како треба, можда је избор погрешне риже узрок томе.

Заправо басмати пиринач, као и јасмин јесу сорте које одликује дуго зрно. Али уколико обратите пажњу на некувани пиринач, уочићете да је зрно басмати пиринча оштрије и дуже, док јасмин има благо заобљене крајеве и помало је прозиран.

Приликом кувања зрно јасмин пиринча је влажно и грудвасто, за разлику од басматија, чије је зрно сувље. Зрна остају одвојена и много сувља од зрна пиринча јасмина.

Фото: Pexels/Alleksana

Када се говори о пореклу ових сорти пиринча, такође се уочава разлика. Јасмин пиринча долази са Тајланда, те је карактеристичан за тајванску кухињу. Камбоџа и Вијетнам су такође земље у којима се гаји ова сорта пиринча.

С друге стране, басмати долази из подножија Хималаја. То је популарна сорта пиринча која се користи у индијској кухињи. Пиринач басмати такође је популаран у пакистанском кувању.

Укус пиринча

Јасмин пиринач има благо цветну арому. Приликом кувања јасмин пиринча осетићете слаткаст, орашаст укус са избалансираном цветном аромом.

Басмати пиринач карактерише пун мирис, орашаст укус и арома.

Како кувати ове врсте пиринча?

Ако кувате јасминов пиринач, обавезно га исперите неколико пута, како не би дошло до претераног лепљења зрна, обзиром да је ова врста подложна формирању компактније структуре.

Што се тиче басмати пиринча, техника кувања је сасвим другачија. Ако планирате да направите оброк са овом врстом пиринча, мораћете да га потопите у воду најмање пола сата пре него што га кувате, а након тога кувајте у сланој води. Остатак воде можете исцедити, а зрна ће бити сува и растресита.

Фото: Pexels/Cats coming

Ако морате да бирате између јасмин и басмати пиринча, не зависно од јела које правите, већ од саме чињенице који је здравији, онда се одлучите за смеђи басмати и смеђи пиринач од јасмина.

Укусан пилав може се направити са обе сорте пиринча. Када вам је потребно компактнија, кремаста структура јела, попут кремастог пудинга или као прилог за варива са пуно соса, тада можете користити јасминов пиринач, док најбољи индијски кари увек испадне савршено са куваним ароматичним басмати пиринчем.

Ако волите морске плодове, басмати пиринач куван са кокосовим млеком и шкампима биће вам омиљени. Заправо, басмати пиринач је толико свестран да га можете користити у било чему, од индијског биријана до шпанске паеље.

Kako da skuvate pirinač na što lakši i efikasiji način

Преузмите андроид апликацију.