Почетна > Спорт > Остали спортови
Остали спортови

Баршим и Тамбери, прича о другарима који су поделили злато

Прича олимпијских шампиона у скоку у вис, Мутаза Баршима и Ђанмарка Тамберија, одушевила је љубитеље спорта.
Фото: Танјуг/AP/Francisco Seco

Скакачи из Катара и Италије имали су историјски моменат у Токију када су заједно уз исти број скокова и покушаја прескочили 2,37 метара.

Летвицу су подигли на висину олимпијског рекорда од 2,39 метара, али онда се десило нешто необично.

Баршим и Тамбери су решили да пропусте сва три покушаја и – поделе злато!

Атлетичар из Катара од тог момента не може да се одбрани од људи у Токију који желе да честитају њему и Италијану који су показали шта је истински олимпијски дух.

„Пришла ми је једна јапанска госпођа на улици у Токију и рекла ми је, ‘тако сам срећна, учинили сте да заплачем’. Сви су ми рекли да је то био историјски момнат. Много се прича о томе што смо урадили“, каже Баршим за АП.

Он је испричао како је уопште дошло до тога да са својим колегом подели медаљу.

„Када смо обојица прескочили 2,37, судија је дошао да нам објасни шта иде даље и ја сам се само окренуо и питао га, ‘можемо ли да имамо два злата?’ И он је збуњено рекао, ‘да, може’. И онда нам је објаснио како то иде. Није нас било брига. Погледао сам Тамберија у очи, он је гледао мене. И почели смо заједно да славимо“.

Да све буде још лепше, треба имати на уму да су и један и другу због повреда могли лако да заврше каријере много раније.

„Доктор који је радио операцију код Баршима рекао му је да размотри могућност да промени спорт. Иста ствар се догодила и мени“, рекао је Тамбери.

Постали су пријатељи пре 11 година на светском јуниорском шампионату у Канади.

Иако су на залетишту ривали, ван њега су нераздвојни. Играју често карте, шах, а недавно су заједно гледали документарац НБА звезди Тонију Паркеру.

Ипак, мораће да се раздвоје бар неко време, јер Баршим иде у земљу да прослави то са својим земљацима и владарем Шеиком Тамим бин Хамадом Ал Танијем, који му је први честитао по освајању злата.

„Рекао ми је да сам урадио велику ствар тиме што сам поделио злато са пријатељем из Италије. Он је рекао да је то била божја жеља и да ће то бити записано у историји“, закључио је Баршим.

Све вести везане за Олимпијске игре у Токију можете сазнати на нашем порталу кликом на овај линк.

Преузмите андроид апликацију.