Почетна > Свет
Свет

Барселона: Хакери траже 4,5 милиона долара да не објаве податке пацијената

Група сајбер криминалаца “Ренсом хаус” извела је прошле недеље хакерски напад на клинику у Барселони и сада захтева 4,5 милиона долара како не би објавили украдене податке о пацијентима.
Фото: Unsplash/Kevin Ku
Владини званичници саопштили су да не намеравају да пристану на захтеве хакера, због чега каталонска полиција Мосос упозорава да постоји велика вероватноћа да се подаци о пацијентима објаве, преноси шпанска Лавангардија.

Мосос наводи да ће покушати да спречи ширење информација на дарк вебу, али признају да ће то бити тешко.

Због претње, болница је отказала више од 4.000 тестирања на амбулантним пацијентима, више од 300 операција и више од 11.000 амбулантних посета, док су околне болнице преузеле радиотерапијски третман пацијената са карциномом првог степена.

У болници се све и даље обавља ручно због напада, а болница се нада да ће до понедељка или уторка успоставити нормално функционисање.

У међувремену, постављено је више од 200 рачунара за ванредне ситуације који су омогућили приступ клиничкој документацији пацијената, а обновљено је 15 одсто дигиталних система.

У Каталонији се прошле године догодило 600 напада на софтвере, већином малих сајбер-превара што представља само један одсто сајбер криминала.

Према речима полицијског вештака, истрагу ове врсте дела отежава чињеница да се дешава из иностранства, а шансе да се ухвате криминалци су мале.

“Ако морамо да идемо на други крај света да тражимо ову господу, урадићемо то. Компликована ствар је то што они прелазе из земље у земљу када их лоцирамо”, рекао је шеф каталонске полиције.

Džao Leđi izabran za predsednika Stalnog komiteta 14. Svekineskog narodnog kongresa

Преузмите андроид апликацију.