Почетна > Бизнис
Бизнис

Банке и привреда: Инфлација за годину дана биће 7-10 %

Према резултатима анкете агенције Ипсос, инфлациона очекивања представника финансијског сектора за годину дана унапред, у септембру бележе умерени раст у односу на август и износе 7,3 одсто, објавила је Народна банка Србије (НБС).
Фото: Pixabay

Инфлациона очекивања представника финансијског сектора, према резултатима октобарске анкете агенције Блумберг, су нешто нижа и износе 7,0 одсто.

Када је о привредницима реч, њихова краткорочна инфлациона очекивања износе 10,0 одсто и већа су у односу на августовску анкети агенције Ипсос, када су износила 7,5 одсто.

Пораст очекивања би се, како оцењују у НБС, могао довести у везу са вишом очекиваном инфлацијом предузећа из области енергетике, која су најизложенија поремећајима и неизвесностима на глобалним тржиштима.

Што се тиче инфлационих очекивања за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних.

Тако су средњорочна очекивања представника финансијског сектора наставила да се крећу у границама циља НБС од 4,5 одсто за две године унапред, а за три године унапред су нижа и износе 3,6 одсто.

Средњорочна инфлациона очекивања привредника за две године унапред износе 6,0 одсто, а за три 4,0 осто.

Резултати ове анкете, према оцени централне банке, би могли да указују на то да и финансијски сектор и привреда очекују ублажавање инфлаторних притисака са стабилизацијом кретања на међународним робним тржиштима.

Utrostručen promet na Produktnoj berzi

 

 

Преузмите андроид апликацију.