Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Банатић је Нови Сад

Круну на наша путовања новосадским квартовима стављамо са посетом насељу званом Банатић.
Фото: Градске инфо

Ово прилично велико насеље, названо по старој Банатској улици која више не постоји, омеђено јe на југу са Булеваром Краља Петра Првог, на истоку Булеваром ослобођења, западно Руменачком улицом и Улицом Корнелија Станковића, а на северу са железничком пругом Београд – Суботица.

Банатић се често налази на самом врху листе новосадских насеља у којима новопечени родитељи и младе породице траже стан у коме ће направити свој дом за цео живот.
Фото: Градске инфо

Зашто?

Зато што је у питању један од ретких квартова у којем се, у непосредној близини, могу пронаћи чак три дечија вртића, једна основна и две средње школе, али и железничка и аутобуска станица.

Ђаци који похађају основну школу “Коста Трифковић“, обично се због близине, при избору средње школе одлуче, или за Средњу машинску школу, или за Техничку школу “Милева Марић Ајнштајн“.

Обе школе налазе се једна до друге, па се кроз генерације већ увелико усталила пракса:

Девојчице из “грађевинске“, како иначе још називају школу “Милева Марић Ајнштајн“ обично се заљубе у шмекере из суседне “машинске“, због чега момци из обе школе, нису баш нешто пријатељски настројени једни према другима.
Фото: Градске инфо

Неки од кафића које вреди издвојити јесу “Пантер“ и “Црни Ђорђе“. “Пантер“ посећују све генерације и увек је један од првих избора када су добра кафа и клопа у питању.

“Црни Ђорђе“ надалеко је познат по турској кафи и начину на који је служе, у маленом филџану уз ратлук.

“Chillout“ је један од најпосећенијих кафића у овом пределу града. О њему вам нећемо ништа причати јер морате сами да одете и пустите да вас ово место напросто очара.

Традиционално постојање само једног McDonald’s ресторана у центру, први пут је разбијено отварањем Mc Drive-а у Банатићу пре више од 8 година.

Што се других ресторана тиче, управо у овом крају налазе се најбољи новосадски ресторани са брзом храном. Целоживотно се води мртва трка између Буби и Боки роштиља који се налазе један преко пута другог.

Увек ће постојати две екипе. Једна која ће да заговара да је најбоља пљеска са ове и, друга, која ће да се куне да је најбоље месо са роштиља појела са супротне стране Булевара Краља Петра.

Пекара “Европа“ раније је била једна од ретких пекара која је радила по читаву ноћ, међутим, због непосредне близине железничке и аутобуске станице, временом су у околини отворене многе пекаре са, такозваним, “нон-стоп“ радним временом.
Фото: Градске инфо

Пекару “Бурек плус“, давно декларисану као место где се прави најбољи бурек у нашем граду, својатају и мештани Сајмишта, али и Банатића. Њен спољашњи изглед вам неће привући пажњу, али ако се икада будете распитивали где се прави најукуснији бурек, Новосађани ће вас одмах упутити на ову пекару.

У делу насеља у Гагариновој улици између бројева 2 и 10 налазе се бројне гараже за становнике околних зграда, на којима су намештене бетонске клупице и места за “блеју“.

Увече се, “на гражама“ окупљају млађе генерације, док преко дана на истим клупама и бетонским бедемима обично седе родитељи који одатле имају најбољи преглед на спотске терене и дечије игралиште на коме им се занимају деца.

Слога и дружење су у овом кварту, чини се, за нијансу заступљенији него у суседним насељима.
Фото: Градске инфо

Често можете чути како комшија добацује комшији на путу из продавнице да се врати кад остави кући хлеб и млеко, те да се опусте уз једног “хладног пивкана“ на клупици испред зграде.

Оно што ово насеље разликује од осталих јесте и велики хотел са четири звездице. Хотел “Нови Сад“ специјализован је као “пословни хотел“, а његов лого на високој згради неретко је прва ствар коју туристи угледају када сиђу са воза, или аутобуса, те спусте ногу на новосадско тло.

Разни, култни, симболи Новог Сада, који су раније постојали, попут робне куће “Кокра“ и “Тунела јефтиноће“ налазили су се управо на овом подручју.

“Кокра“ је била легендарна самопослуга, позната по томе што је испред ње шибицарио први новосадски шибицар Ћопица.

“Тунел јефтиноће“ важио је за место на коме се могла пронаћи најприступачнија роба, али је ондашњим Новосађанима најпре остао у сећању као место на коме су се најрадије састајали и дружили.
Фото: Градске инфо

Банатић је колевка “Blokstok-a“:

Омладина ово насеље често назива и “Блок“, а када је групица локалних ентузијаста пре више од двадесетак година у Железничком парку организовала рок спектакл, овај крај званично је добио и своју прву манифестацију, тј. врло посећен фестивал који се и данас организује обично крајем маја, или почетком јуна.

Међутим, иако остали Новосађани у границе Банатића сматрају све ово што смо вам до сада набрајали, они који су одрастали на овом подручју праве значајну разлику између “Блока“, који је како кажу кварт за себе, “Банатића“, и “ПК“ улице као посебног кварта.

То нас заправо и не чуди, јер када бисмо почели да вам набрајмо новосадске баскеташе који су свој први успешни двокорак извели баш на терену у “Блоку“, не бисмо умели да се зауставимо…

Банатић је један од новосадских квартова који је препун садржаја. На сваком кораку пронаћи ћете нешто што ће вам окупирати пажњу, зато га сматрамо једним од посебнијих делова града које морате посетити.

 

Сваки кварт је Нови Сад

 

Преузмите андроид апликацију.