Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Банане јесу здраве, али ово су стања у којима не бисте смели да их једете

Познато је да је банана, не само омиљено воће многих, већ и заиста здрава ужина препуна витамина и минерала.
Фото: Pexels/Vanessa Loring

Хранљива је па је увек препорука имати једну при руци између оброка и у случају да сте на дијети или посебном режиму исхране. Веома је добра за одржавање оптималног нивоа енергије организма и позитивно утиче на здравље срца.

Неке од предности једења банана су: повећан ниво енергије, побољшана структура мишића, подстиче варење и систем органа за варење, извор је антиоскиданаса, магнезијума, витамина Ц, витамина Б6 и фолне киселине.

Међутим уколико су банане често на вашем тањиру добро је и да се упознате са ризицима који долазе у случају претеране конзумације.

Банане могу бити изузетно ризичне за особе које пате од разних алергија, као и за особе са астмом и атопијским дерматитисом. Алергија на храну настаје тако што организам детектује одређене намирнице као претњу што даље резултира сврабом и променама на кожи.

Такође банане су богате угљеним хидратима и шећером што изузетно подиже ниво шећера у крви, посебно код особа које имају дијабетес. Да би се ово регулисало саветује се контрола порција као и да се поведе рачуна са којим намирницама се банана комбинује, па бирати оне са високим уделом протеина или поврће без скроба.

Банане садрже калијум па се особама које имају проблем са повишеним калијумом, као што су бубрежни болесници, саветује да избегавају ово воће.

Такође банане садрже олиго-фруктан, једињење које никако не одговара људима са синдромом иритабилног црева, проблемом који се манифестује са болом у стомаку и надимањем.

Šest znakova prejedanja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке