Почетна > Србија
Србија

Балкан приоритет у спољној политици Турске

У спољној политици Турске, Балкан је приоритет и у Анкари поклањају посебну пажњу сарадњи са балканским земљама, што потврђује данашња посета шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа, сматра спољнополитички коментатор Војислав Лалић.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Министар спољних послова Турске допутовао је у званичну посету Србији, где се јутрос састао са председником Александром Вучићем, а осим тога Чавушоглу ће посетити и Хрватску и БиХ.

Лалић наводи да ће једна од тема у фокусу разговора са турским министром бити решавање проблема који оптерећују односе између три заједнице у БиХ.

„Србија и Турска се слажу да треба очувати јединство БиХ и да заправо треба спровести Дејтонски споразум, иако су у Анкари раније имали примедбе на поједине делове тог споразума, али су схватили да се мора очувати јединство те државе“, поручио је Лалић за Тањуг.

Он је истакао да Србија и Турска у последње време имају веома развијене односе, чак, каже, по неким оценама можда најбоље у историји.

„Иако око неких питања не могу да нађу заједнички језик, као што је Косово, јер познато је да је Турска признала Косово, и не само то, била је међу првима која је то учинила и она подржава владу у Приштини“, додао је Лалић.

На питање да ли Турска трпи притиске јер још увек није увела санкције Русији, а жели да се прикључи ЕУ, Лалић одговара потврдно и истиче да са Турском није лако разговарати.

„Турска је велика земља, и у НАТО има другу по величини армију, и према томе она једноставно не жели о томе да разговара. Реџеп Тајип Ердоган је у изјави, када је одбио да уведе санкције, рекао да нема право да угрожава национални интерес, да се 80 милиона грађана смрзава због његове одлуке да уведе санкције, јер би то могло одмах да значи да ће (Владимир) Путин заврнути славину на гасоводу“, објашањава Лалић.

Он наводи да је Ердоган једини државник у НАТО који одржава контакте са Украјином и Русијом и који је осудио интервенцију Русије у Украјини и заложио се за очување суверенитета и територијалног интегритета Украјине.

„Сарађује и са једним и са другим председником и Турска настоји да двојицу председника доведе на преговоре“, рекао је Лалић.

Žetva pšenice počinje za dve nedelje

 

Преузмите андроид апликацију.